Питання профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань обговорили під час круглого столу в Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я. У заході брали участь народні депутати, урядовці, представники Національної академії медичних наук України, профільних закладів, асоціацій та громадськості.

 

Перший заступник голови комітету Оксана Корчинська вважає, що тема профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань в Україні є вкрай важлива та актуальна, особливо напередодні ухвалення Державного бюджету на 2017 рік.


За її словами, спостерігається невеликий прогрес у виліковності раку. «Ми поки що не можемо бути в лідерах з подолання відповідних захворювань. На це є об’єктивні причини. У минулі роки на дорослу онкологію виділялося не більш як 10—20 відсотків від потреб. На наступний рік у проекті бюджету планують закласти 14 відсотків, а на дитячу онкологію — 70 відсотків. Лікування злоякісних пухлин надзвичайно дорогий процес, котрий не може оплатити пацієнт. Відповідне фінансування роками покладається на благодійників, волонтерів, родини. Так не може тривати вічно. Тому в цьому надзвичайно важлива підтримка Міністерства охорони здоров’я», — наголосила парламентарій.


Оксана Корчинська повідомила, що з цього питання мала розмову з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, де зазначила: комітет категорично не згоден з таким підходом фінансування державних програм з дорослої онкології. Прем’єр пообіцяв знайти можливість все-таки вирішити цю проблему.


Також народний депутат звернула увагу на те, що наші клініки працюють за протоколами онкологічних захворювань 2009 року, тоді як в світі відповідне лікування відбувається за документами 2015 року. Тому, вважає вона, міністерству треба активніше працювати над запровадженням нових протоколів. У цьому, на жаль, Україна відстає від Білорусі й навіть Росії.


Крім того, парламентарій нагадала, комітет підтримав законопроект про автономізацію медустанов та сподівається, що на найближчому пленарному тижні він буде винесений на розгляд Верховної Ради. «Цей проект закону дуже прогресивний, лояльний і коректний до нашої системи охорони здоров’я. Також документ повинен допомогти раціонально працювати закладам охорони здоров’я», — зазначила Оксана Корчинська.


Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Олег Мусій наголосив, що профілактика онкозахворювань потребує державної підтримки.


«Проблему онкології одним круглим столом вирішити неможливо. На лікування кошти виділялися, а на профілактику, на жаль, — ні. Але ж усім відомо, весь світ іде шляхом саме запобігання хворобам», — сказав він.


Питання застереження і профілактики онкологічних захворювань, вважає він, мають бути зосереджені в новій державній програмі.


Також Олег Мусій навів статистичні дані, згідно з якими в Україні на першому місці серед причин смертності є серцево-судинні захворювання (65 відсотків), на другому — онкологічні хвороби (15 відсотків). «У багатьох європейських країнах боротьба з серцево-судинними захворюваннями призвела до збільшення на 10—15 років тривалості життя. Тому, рухаючись у напрямку євроінтеграції, Україна має перейняти позитивний європейський досвід», — зауважив він.


За його словами, нині в нашій країні на диспансерному обліку перебуває майже мільйон осіб з діагнозом онкологічного захворювання, у тому числі це майже половина людей працездатного віку.


За результатами круглого столу учасники ухвалили резолюцію, яка стане дорожньою картою щодо профілактики онкозахворювань в Україні на наступний рік.

 

Факт

За допомогою громадськості, пацієнтських і лікарських організацій в київських лікарнях обстежено майже 10 тисяч людей скринінговим методом, котрий дає змогу виявити хворобу ще до того, як людина відчула перші симптоми. Із них у тисячі осіб на ранніх стадіях вдалося виявити онкологічні захворювання і врятувати життя.