Права людини і громадянина в Україні є однією з найважливіших суспільних цінностей. На цьому наголосив Президент Петро Порошенко під час звернення з нагоди Міжнародного дня прав людини. Рівно 68 років тому Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала символом віри та надії мільйонів на гідне життя, краще майбутнє та чесний і справедливий світ, зауважив він. Наша Конституція увібрала в себе фундаментальні положення цієї декларації.


Нині, в умовах російської агресії, проблема захисту прав і свобод людини постає особливо гостро. І в цьому питанні, каже глава держави, нас підтримує весь цивілізований світ. Нещодавно під час голосування на засіданні третього комітету Генеральної Асамблеї ООН ухвалено Резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)», нагадав він. «Розраховую, що Генеральна Асамблея ООН підтримає цей документ і засудить порушення прав людини, дискримінаційні заходи і практику з боку російської окупаційної влади стосовно жителів анексованого півострова, в тому числі кримських татар, а також українців і осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп», — підкреслив П. Порошенко.


«Україна докладає максимум зусиль, щоб українські політв’язні, яких у Росії безпідставно кинуто за грати, повернулися на рідну землю, — наголошує Президент. — Щиро вдячний нашим міжнародним партнерам, особливо Європейському Союзу, за підтримку вимог до Російської Федерації з якнайшвидшого звільнення українських заручників, які утримуються на окупованих територіях та в російських в’язницях».