Дві доби в курортному селищі Затока й райцентрі Білгороді-Дністровському триває масштабна спецоперація, в якій беруть участь понад 300 правоохоронців із Києва, Одеси, Миколаєва та Херсона. Проводяться обшуки й затримання посадових осіб місцевого самоврядування, державної влади, працівників правоохоронних органів, суддів і прокурорів.


Глава МВС Арсен Аваков зазначив, що йдеться про захист естонських інвесторів від організованої злочинної групи, яка вимагала відсоток за право ведення бізнесу в регіоні.


— Перші затримання в травні 2016 року ми провели за фактом замаху на вбивство представника інвестора. Було затримано шістьох (голову Затоки, 2 кілерів, 2 співучасників, посередника).

 

«Оперативники й слідчі продовжували роботу з викриття не тільки окремих щупалець, а й усієї злочинної структури і її керівників. Сьогодні в Одеській області Нацполіція разом із управлінням з розслідування особливо важливих справ ГПУ й управлінням «К» СБУ проводять масштабну операцію: обшуки й затримання по всіх елементах банди», — заявив А. Аваков.


Він додав, що до складу злочинної групи крім чиновників місцевих органів влади «входять місцеві судді та есбеушники, поліцейські, прокурори».


Глава МВС повідомив, що зафіксовано понад 50 епізодів злочинів, які «очолювали» обрані на виборах керівники місцевої ради: «Від відомого вже замаху на вбивство й шантажу естонського інвестора до підпалу баз відпочинку й санаторіїв з метою перерозподілу землі під ними, фактів прямого вимагання й інших злочинів на суми в десятки мільйонів доларів».


— Це перший із розслідуваних зафіксованих злочинів — маніпуляція виборними процедурами й організація фіктивного голосування. У селищі з кількістю виборців 1350 осіб при пособництві чиновників безпосередньо перед виборами в кілька квартир було прописано 750(!!!) «виборців». Цей «електорат», привезений на вибори, «проголосував» і дозволив прийти до влади в селищі організованій злочинній групі. Її основна мета — наживатися на махінаціях із землею в курортній прибережній зоні, — зазначив глава МВС.


Також він повідомив, що детальний звіт за результатами операції буде оприлюднено найближчим часом.


Нагадаємо, що у вересні ц. р. співробітники поліції затримали секретаря Затоківської сільської ради, якому висунуто обвинувачення в створенні організованого злочинного угруповання, що промишляло захопленням курортних земель і організацією замовних убивств. Раніше був поміщений у СІЗО й голова Затоківської сільради з обвинуваченнями в організації незаконного захоплення землі.

Одеська область.