Про співпрацю у протидії порушенням під час перших виборів в об'єднаних громадах Прикарпаття на прес-конференції заявили представники Громадянської мережі ОПОРА та керівництва Національної поліції області.

 

Заступник начальника ГУНП Василь Віконський повідомив, що на час виборчого процесу буде залучено 561 працівника поліції, а також військовослужбовців Нацгвардії України, працівників УДСНС та представників громадськості.

 

Вибори до місцевих рад відбудуться 18 грудня у п'яти районах Прикарпаття: Коломийському, Тлумацькому, Долинському, Косівському та Галицькому. Створено 7 територіальних виборчих комісій та 63 дільничні. На цих територіях буде посилено слідчо-оперативні групи, діятимуть групи швидкого реагування та піші патрулі, маршрути яких наближені до виборчих дільниць.

 

У свою чергу, координатор ОПОРИ в області Іван Маруняк розповів, що громадські спостерігачі працюватимуть у форматі мобільних груп, збиратимуть інформацію про порушення та оперативно передаватимуть її правоохоронцям для швидкого й належного реагування. За результатами попередніх моніторингових кампаній, активіст також виокремив найтиповіші порушення вимог виборчого законодавства та нагадав, що такі дії можуть завершитися не тільки штрафом чи громадськими роботами, а й обмеженням волі на строк від трьох до семи років.

 

ДОВІДКОВО

 

За даними Національної поліції області, під час проміжних парламентських виборів 2016 року розпочато 4 кримінальні провадження. Два -- за порушення вимог статті 158 ч.3 КК України (злочини проти виборчих прав громадян -- фальсифікація виборчої документації), решта -- за порушення вимог статті 160 ч.4 та ч.2 КК України (злочини проти волі, честі та гідності особи -- підкуп виборців). За результатами розслідування три кримінальні провадження направлені до суду та одне перебуває на стадії розслідування слідчого відділу Калуського відділу поліції. Також було зареєстровано 21 повідомлення про правопорушення щодо незаконної передвиборної агітації.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України