Виставка мультимедійного проекту «Переможці» розгорнула свої експозиції в Кропивницькому. Проект розповідає про українських бійців та волонтерів, які втратили на війні кінцівки, але не втратили сили духу.


До картинної галереї Петра Оссовського (відділу Кіровоградського обласного художнього музею) на презентацію проекту приїхали герої-воїни АТО, які продовжують повноцінно жити і дивують своєю силою та енергією. Це Віктор Кардаш, В’ячеслав Буйновський та кропивничанин Вадим Довгорук.


Завітала до Кропивницького і куратор проекту Соломія Вітвіцька, яка зізналася, що сама родом із Кіровоградщини, з села Надлак Новоархангельського району. Вона зазначила, що виставка побувала вже в десяти містах України і світу, а команда вже готує оновлений проект.


Відкриття виставки викликало неабиякий ажіотаж. Серед тих, хто захотів прийти на презентацію, — волонтери, журналісти, представники міської та обласної влади, а також два народні депутати — Дмитро Лінько та Костянтин Яриніч.

 

«Ми хочемо звернути більше уваги на спортивне протезування, яке не фінансується державою, спортивну реабілітацію, психологічну реабілітацію, і я сподіваюся, що дедалі більше однодумців та партнерів долучатимуться до нашого проекту», — поділилася планами Соломія Вітвіцька.


Один із героїв проекту Віктор Кардаш, втративши ногу в АТО і ставши на протез, виявив бажання бути медиком-протезистом. Під час презентації народний депутат Костянтин Яриніч приємно здивував воїна, вручивши йому сертифікат на навчання в Канаді, де той зможе отримати безцінні знання в обраній галузі.
Керівник центру надання допомоги учасникам АТО Кіровоградської ОДА Сергій Шагін вручив сертифікат на спортивне протезування руки Олегу Лук’янченку. А депутат міської ради Кропивницького Олександр Цертій передав проекту «Переможці» кошти, зібрані ним і колегами. Секретар міської ради Андрій Табалов пообіцяв своє сприяння у здійсненні мрії кропивницького «кіборга», героя проекту «Переможці» Вадима Довгорука стати військовим психологом.


У відкритті виставки також взяв участь канадський фахівець з протезування Чед Нільсен. Уже два роки він відвідує Україну, і завдяки цій людині багато бійців АТО, які втратили на війні кінцівки, отримали сучасні біопротези.


«Я думаю, що жаліти нас не треба. Лише підтримувати морально, а решта докладеться», — сказав під час презентації Віктор Кардаш. А Вадим Довгорук ще й жартував: «Чому в нас паралімпійська збірна найсильніша? Бо в нас немає ні пандусів, ні низьких бордюрів».

Кропивницький.

 

На знімку: Соломія Вітвіцька, Вадим Довгорук, В’ячеслав Буйновський.

 

Фото Дмитра ВАСИЛЬЄВА.