Учора під час засідання в Кабміні урядовці зосередилися на двох основних блоках питань — проблемах людей з інвалідністю та освітній реформі.


Відкриваючи зібрання, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман звернув увагу колег на те, що прозорість роботи уряду необхідно підвищувати, а витрати на його операційну діяльність зменшувати. Саме тому в Кабінеті Міністрів уже оновили обладнання та операційне забезпечення. Для того щоб чиновники могли більш оперативно працювати та реагувати на виклики, впроваджується повноцінне електронне врядування, наголосив очільник уряду. Нині вже є нове устаткування для роботи під час засідань Кабміну, в тому числі, для фіксації прийняття рішень та реалізації повноцінного електронного документообігу.


Проблеми людей із особливими потребами вимагають щирої уваги урядовців не тільки в окремі дні, коли йдеться про вшанування дат чи досягнень параолімпійців, наголосив В. Гройсман. Він висловив незадоволення тим, як питання інвалідів вирішувалися дотепер. «Кожного дня в нашій політиці має бути робота, яка дозволить нам побудувати справжнє безбар’єрне середовище», — наголосив він. Люди повинні відчути турботу і розуміння проблем, а також можливості для повноцінного життя. На вчорашньому урядовому засіданні були присутні активісти від громадських організацій, які своїми діями показують приклад того, що необхідно робити для полегшення життя тим, у кого обмежені фізичні можливості. Більшість таких людей нині фактично замкнуті у своїх чотирьох стінах — вони не можуть піти в магазин, у перукарню, самостійно вирішувати свої проблеми, наголосив глава Кабміну. «Маю абсолютно чітке бачення того, що ця проблема не може лежати в площині закритості, — наголосив він. — Вимагаю від кожного чиновника, щоб ми по-людськи дивилися на ці проблеми, і кожен своєю діяльністю впроваджував абсолютну безбар’єрність і підтримку таких людей».


Учора на урядовому засіданні презентували концепцію нової української школи. «Ми повинні створити умови для того, щоб наші діти отримували освіту належної якості», — підкреслив Володимир Гройсман, пообіцявши ухвалити для цього декілька десятків рішень, які дадуть змогу змінити ситуацію у сфері освіти в кращий бік. «Переживаємо непростий час, але діти не мають цього відчувати, — сказав Прем’єр-міністр. — Це не просто наше майбутнє, це наше сьогодення. Якщо хочемо, щоб наша країна мала перспективне майбутнє, наші діти не повинні бути обділені якісною освітою. Вважаю, освіта — це те, що забезпечить нам прорив і в економіці, й в різних інших сферах».


В. Гройсман нагадав, що з 1 січня уряд має намір підвищити тарифний розряд для освітян на дві позиції. Таким чином, у наступному році зарплата для вчителів зросте до 50 відсотків. Відповідне рішення уряд учора ухвалив, але реалізувати його зможуть тільки після того, як Верховна Рада затвердить державний бюджет на 2017 рік. Зі свого боку, Кабінет Міністрів зробив усе необхідне, щоб головний кошторис був якісно і вчасно підготовлений, і в ньому були визначені пріоритети, наголосив очільник Кабміну.


В. Гройсман нагадав також про проблеми в професійно-технічній підготовці кадрів. Цьогоріч уряд інвестував 50 мільйонів гривень на зміну навчальних програм із трьох найбільш дефіцитних спеціальностей, а наступного року це фінансування ще збільшиться. «Ми витрачаємо на професійну технічну освіту мільярди, — підкреслив глава уряду. — Я хотів би, щоб ці кошти вкладалися в конкретного українського студента, щоб він був підготовлений, міг працювати в реальному секторі економіки і давати якісний український продукт».