В Андрушівському районі відбувся стаді-тур «Підтримка місцевої влади в реплікації методології Проекту МРГ» для делегації з Попільнянського району. Правда ж, звучить складно й малозрозуміло? На практиці це означає ось що. Керівники Попільнянського району і голови сільрад поїхали до своїх сусідів учитися. Річ у тім, що цей район не був учасником жодної із трьох фаз спільного проекту Європейського Союзу та Програми Розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». А от громада села Зарубинці Андрушівського району співпрацює з проектом ще з 2008 року. Тут успішно реалізовано три мікропроекти: ремонт фельдшерсько-акушерського пункту, реконструкція вуличного освітлення та заміна вікон у школі на енергозберігаючі.


Зарубинецький сільський голова Людмила Антонюк розповіла, що люди побачили результат, а тому активно підтримують подібні починання:


— Це дуже добре, бо можна використовувати додаткові кошти, а не лише з власного бюджету. Ми дуже задоволені цим. Спочатку, звичайно, було не так легко, тому що не всі розуміли, що це, для чого. А сьогодні ми хочемо, щоб у нас були такі мікропроекти й далі.


У третій фазі Проекту ЄС та Програми Розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» взяли участь 32 громади з восьми районів області. Основне спрямування мікропроектів — енергозбереження. Загальний бюджет по плану становив 9,6 мільйона гривень, на тендери виносилось 9,2 мільйона, повідомив перший заступник голови обласної ради Сергій Крамаренко і наголосив: практично в усіх тендерах, які проводилися по програмі ЄС-ПРООН, є значна економія коштів. Як приклад він навів Зарубинці Андрушівського району. Згідно з проектно-кошторисною документацією вартість цього проекту (заміна вікон у школі) становила 153 тисячі гривень. Але завдяки прозорому тендеру і тому, що в ньому брала участь громада, цей об’єкт виграв підрядник із пропозицією у 74 тисячі. Економія становила 78 тисяч гривень. Тож планували поставити 18 вікон, а поставили 30. Така сама ситуація була в Карвинівці. Сергій Крамаренко наголосив: реалізація принципу, коли громада інтегрована в систему закупівель, зацікавлена в проекті і здійснює контроль, вдається зробити закупівлі значно дешевшими.


Залишається додати, що із загального бюджету всіх мікропроектів третьої фази у 9,6 мільйона гривень понад 6,4 мільйона — це кошти ПРООН, 2,6 мільйона виділили місцеві бюджети і 553 тисячі гривень зібрали в громадах.


Житомирська область.