У заходах з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у Житомирі взяла участь делегація з Японії, яка прибула в область з тижневим візитом. Це члени японської благодійної організації «Чорнобиль-Тюбу» та гості з мерії м. Мінамісома, розташованого неподалік АЕС «Фукусіма-1». Гості завітали до медико-санітарної частини УДСНС в області та вручили лікувальному закладу дарчий сертифікат на отримання кардіографа вартістю 38 тис. грн. для своєчасної діагностики серцевих захворювань.


Водночас у Житомирській обласній клінічній лікарні імені Олександра Гербачевського відкрили спеціалізоване терапевтичне відділення для постраждалих від аварії на ЧАЕС та учасників АТО. На його створення з обласного бюджету за два роки виділили 4,5 млн. грн. Воно розраховане на 40 ліжко-місць і оснащене всім необхідним, повідомляє наш власкор Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.


Тим часом у Кропивницькому відбулася жалобна хода центральною вулицею міста до пам’ятника «Жертвам Чорнобиля», де вдячними словами та хвилиною мовчання вшанували героїв-чорнобильців, які тридцять років тому ціною власного життя і здоров’я зуміли не допустити вкрай важких наслідків техногенної катастрофи на території України, передає Анатолій САРЖЕВСЬКИЙ.


Понад чотири тисячі громадян, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції, мешкають нині на Закарпатті. Основні пільги і компенсації постраждалим громадянам фінансуються за рахунок коштів держбюджету. Нинішнього року на це передбачено 6,8 млн. грн. Уже оздоровлено 103 чорнобильців-інвалідів першої категорії, в тому числі двоє дітей, на що було виділено 520 тис. грн., інформує наш власкор Василь НИТКА.

 

На знімку: члени японської делегації покладають квіти до пам’ятника «Пожежним, які врятували світ».


Фото УДСНС України в Житомирській області.