Пам'ятний знак на честь земляків -- ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній станції, а також постраждалих від атомного лиха, встановлено у райцентрі Крижопіль на Вінниччині.

 

-- З часу найбільшої техногенної катастрофи двадцятого століття минуло вже тридцять років, а чорнобильцям дотепер сняться заграви Чорнобиля, -- каже керівник Крижопільської районної організації "Союз Чорнобиль України" Петро Муха. -- Ми вирішили встановити у нашому райцентрі пам'ятний знак, щоб нинішні та майбутні покоління пам'ятали про тих, хто врятував нашу землю від полинового лиха. Боляче усвідомлювати, що ліквідатори передчасно йдуть із життя. Цей знак буде нагадуванням про їхній героїчний вчинок перед людством, закликатиме не припускатися помилок, які можуть зашкодити рідній землі та всім сущим на ній.

 

Ініціативу чорнобильців підтримала місцева влада. До спорудження залучили підприємців, керівників сільськогосподарських підприємств, фермерів. Втілював ідею у життя член Національної спілки художників Валентин Тишецький. Селищний голова Крижополя Олександр Третьяков зазначив, що заради встановлення пам'ятника довелося переносити водопровідні мережі. Працівники комунального підприємства облаштували територію -- вимостили плиткою алеї, посадили дерева, розбили клумби, встановили ліхтарі. Ритуал освячення пам'ятного знака провів благочинний району протоієрей отець Миколай. Присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих від чорнобильського лиха.

 

Нині на Вінниччині нараховується майже п'ять тисяч ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Протягом тридцяти років після ядерної катастрофи з життя пішли 994 з тих, хто брав участь у боротьбі з нею. Статус постраждалих від аварії мають 25 тисяч мешканців краю.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України