Вечірнє засідання 20 грудня

 


Верховна Рада України «під ялинку», о 04.52 ранку, ухвалила в цілому Закон «Про Державний бюджет України на 2017 рік». За законопроект № 5000, доопрацьований із урахуванням пропозицій бюджетного комітету та народних депутатів, проголосували 274 парламентарії. І хоча депутатам та журналістам довелося провести напружену безсонну ніч у парламенті, вперше за багато років кошторис держави прийнято вчасно. «Це бюджет не тільки розвитку, це бюджет оборони України, оборони всього вільного світу, — наголосив після результативного голосування Голова Верховної Ради Андрій Парубій. — І ми, голосуючи за нього, голосували за наших хлопців на передовій, які сьогодні потребують підтримки».


«Людиноцентричний» бюджет — так охарактеризував основний фінансовий план держави Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, зауваживши: «Ми забезпечимо видатки оборони, ми будуватимемо масштабні дороги, ми будемо підтримувати аграрний сектор, ми підвищимо заробітну плату вчителям на 50 відсотків, на 30 відсотків — лікарям, — сказав у заключному слові В. Гройсман. — Ми виділимо 6 мільярдів коштів на ліки. З 1 квітня розпочнемо реімбурсацію — це безкоштовні ліки для хронічно хворих».

 

Бюджет побудовано на принципах реалістичності та перспективності, додав міністр фінансів Олександр Данилюк. Його розроблено із урахуванням прогнозу економічних показників на найближчі три роки, планів приватизації. Пріоритетами держбюджету є підвищення обороноздатності, соціальних стандартів, розвиток освіти, охорони здоров’я, цільова підтримка сільського господарства, розвиток дорожньої інфраструктури, стимулювання енергоефективності, а також розвиток культури та підтримка місцевих бюджетів та регіональних проектів у рамках децентралізації. У новому державному кошторисі також закладено зростання мінімальної зарплати до 3200 гривень. На цю мету спрямовано додаткові видатки обсягом майже 28 мільярдів гривень. Додаткові надходження уряд очікує отримати за рахунок підвищення відрахувань прибутку НБУ, дивідендів і зростання податкових надходжень. Підвищено зарплати освітянам та медикам.


Законом про Державний бюджет України на 2017 рік встановлено такі загальні показники:


3 доходи — 721,4 млрд. грн.; видатки — 790,4 млрд. грн.; граничний рівень дефіциту — 77,5 млрд. грн.;


3 загальний обсяг державного боргу та гарантованого державою боргу на кінець 2017 р. очікується у сумі 2296 млрд. грн., що становить 88,8% прогнозованого ВВП;


3 зростання реального ВВП на 3%;


3 рівень інфляції до кінця року на рівні 8,1%;


3курс гривні — 27,2 — 27,7 грн. за долар;


3підвищення рівня мінімальної зарплати до 3200 грн. з 1 січня 2017 р.;


3з 1 січня 2017 року прожитковий мінімум на особу в розрахунку на місяць передбачається встановити у розмірі 1,544 тисячі гривень, з 1 травня — 1,624 тисячі гривень, з 1 грудня — 1,7 тисячі гривень.


Після доопрацювання до другого читання частину державних видатків було збільшено. Видатки на Збройні Сили збільшено на 15 мільярдів гривень. На виплату субсидій держава планує витратити 28 мільярдів гривень на рік. Передбачено також додаткові кошти на оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічної освіти (50 млн. гривень) та вишів (167 млн. гривень). Майже на 2 млрд. гривень зростуть кошти для виплати академічних стипендій. Виділено додаткові асигнування на фінансування відомчих лікарень, надання екстреної медичної допомоги. З нового року запроваджуються механізми отримання безкоштовних ліків для пенсіонерів. Буде також скасовано 2% військового збору з купівлі іноземної валюти.


Водночас розмір мінімальної пенсії збільшується тільки на 10% — до 1400 гривень. Залишається і 15% податок на пенсії для працюючих пенсіонерів. У багатьох депутатів були суттєві зауваження і щодо скорочення багатьох пільг та виплат уразливим категоріям громадян — інвалідам, дітям-сиротам, чорнобильцям, афганцям, учасникам АТО та їх родинам.


Перед ухваленням Закону про Держбюджет-2017 парламент прийняв низку бюджетоутворюючих законопроектів. Зокрема, закони «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення складання та виконання бюджетів» (№ 5131), який врегульовує відносини між державним та місцевими бюджетами щодо використання освітньої і медичної субвенції. А також Закон «Про внесення зміни до Закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб» (№ 5553 — 276 «за»), спрямований на захист інтересів вкладників націоналізованого «Приватбанку». Ним визначено, що держава гарантуватиме всі вклади фізичних осіб у державних банках, навіть якщо вони перевищують граничний розмір відшкодування коштів за вкладами — 200 тисяч гривень.


Верховна Рада також ухвалила проекти змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році (№ 5132), «Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту» (№ 2142а), «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату» (№ 3038), «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» щодо патронатних вихователів (№ 4970), зміни до Податкового та Митного кодексів України щодо підтримки літакобудівної галузі, звільнивши до 1 січня 2025 року від сплати ПДВ та ввізного мита товари та операції, що використовуються для літакобудування (№ 3457 та     № 3458-д), зміни до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні (№ 5368), зміни до Бюджетного кодексу України щодо уточнення розпорядників бюджетних коштів (№ 5181).


Для продовження судової реформи прийнято Закон «Про Вищу раду правосуддя» (№ 5180). Це буде новий колегіальний, незалежний конституційний орган державної влади та суддівського врядування, який діятиме в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади.


На пропозицію глави парламенту депутати проголосували за зміни до календарного плану проведення п’ятої сесії — з 10 по 13 січня 2017 року народні депутати працюватимуть з виборцями.


Наступне пленарне засідання відбудеться в четвер, 22 грудня.

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

 

Бюджет на 2017 рік прийнято.

 

Голосування за бюджет-2017.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.