За виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії, каратимуть штрафом або виправними роботами. А за повторно вчинені дії — позбавленням волі до п’яти років. З такою законодавчою ініціативою виступили народні депутати позафракційний Яків Безбах та представник БПП Руслан Сольвар.


Необхідність ухвалення проекту закону «Про внесення доповнення до Кримінального кодексу (щодо відповідальності за виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії)» депутати пояснюють наявністю проблем, пов’язаних із незаконним використанням електричної чи теплової енергії як фізичними, так і юридичними особами. А це, наголошують вони, тягне за собою прямі фінансові втрати і з боку енергопостачальних компаній, і держави загалом. Так, за даними ПАТ «Київенерго», щороку лише столичні МАФи нелегально споживають електроенергії на понад 1 млн. гривень.


Чинне законодавство (ст.188-1 Кримінального кодексу) передбачає кримінальну відповідальність за безоблікове споживання електричної енергії без дозволу енергопостачальника, самовільне підключення до його мереж, пошкодження приладу обліку, зриву пломби та дій споживача, які призводять до заниження показів приладу обліку. Для визначення розміру майнової шкоди, у разі виявлення порушень, застосовується спеціальна методика обчислення розміру відшкодування збитків.


Утім, на думку народних депутатів, кримінальна відповідальність не сприяє запобіганню незаконному використанню електро- чи теплової енергії. А методика є недосконалою та породжує сумніви щодо правильності нарахування суми збитків. Запровадження кримінальної відповідальності за виготовлення, збут або використання таких пристроїв, переконані вони, більш дієво запобігатиме незаконному використанню тепло- та електроенергії.


Цей проект закону вже розглянули у Комітеті з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства і підтримали його ухвалення. Крім того, депутати пропонують профільному Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

 

Довідково

 

Автори законопроекту пропонують доповнити Кримінальний кодекс такими нормами: «Виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії —
караються штрафом до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, — караються штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі до 5 років».