Понад триста професійних хористів заспівали у Вінниці на Європейській площі колядку «Щедрик» в обробці Миколи Леонтовича. У такий спосіб земляки композитора відзначили сторіччя з часу першого виконання відомого твору.

Організаторами мистецької акції стали викладачі і студенти Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу. Їхню ініціативу підтримали учасники професійних хорів з місцевого державного педагогічного університету імені Коцюбинського, фольклорний гурт «Мокоша» училища культури і мистецтв, що носить ім’я Леонтовича, хор Хрестовоздвиженського храму, а також храму Матері Божої Ангельської, учасники етноколективу «Коло», дитячі співочі колективи низки шкіл. У масовому співі лунали також голоси окремих професійних солістів.


Один з організаторів акції Ірина Годна каже, що спершу колядка мала лунати в одному з торговельних комплексів міста. Однак простора зала не змогла вмістити всіх охочих. Нове місце обрали неспроста — на Європейській площі триває різдвяний ярмарок. Виконання «Щедрика» доповнило атмосферу свята. Професійних хористів підтримали вінничани, які зібралися на площі. Керувала зведеним хоровим колективом професійний диригент — викладач державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Наталя Сизова. Пісня над майданом лунала декілька разів. У руках хористи тримали аркуші паперу з літерами і цифрами, що утворювали слово «Щедрик» і число «100». У перерві між співом вигукували гасла «Щедрику — сто!», «Дякуємо!».


Земляки Леонтовича мають намір втілити в життя ще один задум — записати диск з виконанням різдвяної колядки популярними українськими співаками. Першим дав на це згоду народний артист України Павло Зібров, який родом з Вінниччини. Охочі долучитися можуть звертатися до Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу або повідомити про це в Інтернеті на сторінці навчального закладу.


Уперше офіційно виконав українську народну щедрівку в обробці Миколи Леонтовича хор студентів Університету Святого Володимира під орудою Олександра Кошиця у 1916 році. Після виступу колективу у Європі й Америці колядка прижилася у багатьох країнах. За кордоном її знають під назвою «Колядка дзвонів».



Вінницька область.

Календар приурочили до ювілею


У Домі української культури в Житомирі відбулася презентація календаря «Щедрик-2017». На презентацію завітав відомий режисер і сценарист Іван Кравчишин. Календар містить 12 фотознімків дітей, які вбрані в українські національні костюми. Календар є сімейним проектом Івана Кравчишина, який фотографував діток, та його дружини Наталі, яка підбирала вбрання. До втілення ідеї в життя також долучився народний майстер із Житомира Олексій Пшеничнюк.


Вл. інф.

 

Сторіччя «Щедрика» Миколи Леонтовича його земляки відзначили виконанням твору в центрі Вінниці.


Фото надано організаторами мистецької акції.