Півмільйона євро отримало невелике місто Мена на Чернігівщині на реконструкцію міської системи освітлення від Європейського Союзу через програму Угоди мерів.

 

Як каже міський голова Геннадій Примаков, ці кошти значно більші, ніж весь річний бюджет міста. І, звичайно, без них заміну понад двох тисяч ламп вуличного освітлення самотужки здійснити б не вдалося.
Поки що вже замінено понад 1400 світильників, оновлено мережу вуличного освітлення, проведено заміну щитових. Виконання цього проекту дасть змогу місту скоротити споживання енергії системою вуличного освітлення на 66 відсотків — із майже 292 МВт-год до понад 99 МВт-год, а також істотно зменшити щорічні викиди парникових газів.


«На реалізацію цих завдань місто отримало грантової (безповоротної) допомоги від Європейського Союзу на загальну суму майже 15 мільйонів гривень. Проте повна вартість проекту включає також 20 відсотків співфінансування з Державного фонду регіонального розвитку, перевищуючи суму в 18 мільйонів гривень. Тож на сьогодні це один із найбільш масштабних проектів із реконструкції вуличного освітлення в Україні», — розповів керівник команди підтримки Програми «Угода мерів — Демонстраційні проекти» Ян Едвін Ваандерс.


Перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Леонід Сахневич зауважив, що голови ще 12 міст Чернігівщини також підписали Угоду мерів і активно навчаються написанню проектів, щоб також залучити до своїх міст кошти. А головною метою є зменшення залежності від Росії, чому, до речі, вже наступного року ефективно посприяє Корюківська ТЕС, будівництво якої завершується. Вона працюватиме на відходах деревини, якою багаті північні райони області.


У міському Центрі вуличного освітлення, створеному в рамках проекту, інженер-енергетик комунального підприємства «Менакомунпослуга» Станіслав Єрмоленко показав, як за допомогою комп’ютера здійснюється контроль за системою освітлення всього міста. Варто зауважити, що лампи — вітчизняного харківського виробництва, операції з визначення виробника було проведено прозоро, через тендери. Іноземці якраз і контролювали процес прозорості та турбувалися про якість робіт. Проте керувала все-таки Менська міська рада. Учасники проекту зі столиці запевнили, що європейці забезпечили щільність процесу, щоб виключити будь-які корупційні складові.


Міський голова разом із директором комунального підприємства «Менакомунпослуга» Олегом Неберою показав, як зі звичайного планшета регулюється освітлення цілої вулиці: світильники за потреби збільшують чи зменшують яскравість і, відповідно, енергозатратність. Коли треба — освітлення максимальне, а пізно ввечері потужність зменшується. Одно слово: модернізація освітлення в Мені триває.

Чернігівська область.


Фото надано авторм.