Трохи більше 37 мільйонів гривень надійшло днями на будівництво шахти № 10 «Нововолинська». Усього ж із початку року з держбюджету на спорудження цього вугільного підприємства спрямовано 50 мільйонів гривень. Однак це — мізерна сума, оскільки щоб шахта почала видавати вугілля, потрібно освоїти щонайменше 500—700 млн. грн.


Не вселяє оптимізму й 2017-й. Прийнятим нещодавно бюджетом на спорудження Десятої передбачено 150 мільйонів. Та це не гарантує, що саме така сума надійде шахтобудівникам. Адже на цей рік планувалося виділити сто мільйонів, а потім цю суму скоротили вдвічі...


Нагадаємо, шахта № 10 «Нововолинська» споруджується з квітня 1989-го і є своєрідним рекордсменом серед довгобудів. Тим часом у Нововолинську на стадії закриття через вичерпання запасів перебувають іще два вугільні підприємства. Надія, що звільнені з них гірники зможуть улаштуватися на Десятій, при такому фінансуванні досить примарна. Між тим, саме ця шахта могла б щодоби видавати на-гора зо три тисячі тонн енергетичного вугілля для теплових електростанцій західного регіону держави.



Волинська область.

 

На знімку: шахта № 10 «Нововолинська».


Фото автора.