На сесії Рівненської обласної ради 23 грудня депутати розглянули низку важливих для регіону питань.

Одне з них — про обласний бюджет на 2017 рік. Директор департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк назвала основні показники головного фінансового документа області на наступний рік: розрахунковий обсяг доходів загального фонду обласного бюджету становитиме 451,3 мільйона гривень; крім цього, передбачено субвенції з державного бюджету в сумі майже 5077 мільйонів гривень; видатки обласного бюджету передбачено в сумі 5919,3 мільйона гривень. Одним з основних пріоритетів формування видаткової частини обласного бюджету залишається збереження його соціальної спрямованості.


Не оминули на сесії депутати і проблеми з будівництвом шкіл на Рівненщині, щоб можна було надавати якісні освітні послуги. Адже область, особливо поліські райони, — лідер з народжуваності дітей: якщо середній показник народжуваності по Україні 11,4 відсотка, то по Рівненщині — 15,9, а в таких районах, як Рокитнівський, — 20,7, Володимирецький — 19,6, Сарненський — 18,7. Тож не дивно, що тут, усупереч загальній тенденції по Україні щодо оптимізації шкіл у зв’язку із зменшенням кількості учнів, навпаки визріла гостра потреба в будівництві нових шкіл і дитячих закладів. У багатьох селах, як, скажімо, у Степангороді Володимирецького, Малих Цецевичах Сарненського, Піскові Костопільського району та інших, дуже старі школи, тут не лише немає належних умов для навчання, а й проводиться воно в кілька змін. Саме через те, що батьки бояться відправляти дітей у старі школи, час від часу на Рівненщині виникають першовересневі протестні акції, як, скажімо, було цьогоріч у селі Степангород Володимирецького району. Тут навчальний процес затримався більш як на місяць, оскільки батьки справедливо вимагали від влади будівництва нової школи (бо боялися пускати дітей у стару), адже в селі понад півтисячі дітей шкільного віку і зберігається стабільна тенденція до збільшення їх кількості. Щоб привернути увагу влади до проблеми, батьки змушені були вдатися до ось такої акції протесту і навіть блокувати трасу. І у Степангороді, хоча й черепашачими темпами, але вже почали зводити нову школу...


Такі ситуації, як у Степангороді, можна прогнозувати і в інших селах Рівненщини. На сесії та засіданнях постійних комісій облради озвучили цифру: у 55 школах області навчання проводиться у дві зміни, буває, що й у дві з половиною, оскільки кількість учнів у декілька разів перевищує проектну потужність шкіл; щороку понад три тисячі дітей не охоплено дошкільною освітою через нестачу дошкільних навчальних закладів та обмежену кількість місць у вже наявних.


Депутати звернулися до парламенту, уряду, Мінфіну, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України із клопотанням збільшити фінансування з держбюджету будівництва та реконструкції навчальних закладів Рівненщини, оскільки самотужки області цю вкрай гостру проблему не розв’язати.


Загалом нинішня сесія Рівненської обласної ради виявилась «щедра» на звернення до вищих органів влади. Серед таких: звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо недопущення скасування тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді; звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо врегулювання ситуації в аграрній галузі та продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення; звернення Рівненської обласної ради до Львівського міського голови Андрія Садового, Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України щодо припинення вивезення твердих побутових відходів із Львова на територію Рівненської області та ін.


Як і на кожній сесії, на цій не обійшлося без так званих «бурштинових» питань. Воно й не дивно, бо проблема незаконного видобутку бурштину не перестає бути актуальною й болючою для Рівненщини. Депутати прийняли звернення до МВС України щодо відновлення роботи оперативного штабу Нацполіції України з боротьби з нелегальним видобутком бурштину в Рівненській області (кількома днями раніше такий лист міністру МВСУ Арсену Авакову відправив і голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко). Адже після виведення підрозділів Нацполіції і частин Нацгвардії України з північних районів області значно збільшилась кількість випадків незаконного видобутку бурштину.


Цього дня розглядали питання по трьох претендентах на надання облрадою погодження щодо продажу на аукціоні спецдозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, в тому числі промислової розробки бурштину. Однак депутати своїм голосуванням двом претендентам відмовили, а лише погодилися надати надра в користування ТОВ «Санкомян» з метою видобування бурштину Томашгородського родовища (457 гектарів), що розташовується в Сарненському і Рокитнівському районах. Це спричинило докори окремих депутатів щодо вибірковості. Тим часом громадські активісти ще на початку сесії стосовно цих питань закликали депутатів «не розбазарювати надра», а дочекатися прийняття цивілізованого закону про видобуток бурштину, який «застряг» у парламенті після першого читання.

Рівне.