Проблему відшкодування збитків за зруйноване або пошкоджене приватне майно під час проведення АТО порушили народні депутати від Опозиційного блоку Сергій Дунаєв та Юрій Павленко.


Парламентарії обурені тим, що Верховна Рада за результатами голосування напередодні відхилила законопроект «Про відшкодування збитків за зруйноване (знищене) або пошкоджене приватне житло особам, приватне житло або приватні домогосподарства яких були пошкоджені (зруйновані) під час проведення антитерористичної операції» (№ 4301).


«Нині необхідно відновлювати інфраструктуру Донбасу. Два з половиною роки тому було створено Агентство з відновлення Донбасу. Були гасла, що Донбас буде відновлено за кошти Європейського Союзу. На ці цілі мало бути виділено майже 300 млн. євро. На жаль, цих коштів немає. Сьогодні держава зобов’язана нести перед своїми громадянами відповідальність», — заявив С. Дунаєв.


Водночас Ю. Павленко наголосив, що влада постійно заявляє, що захистить кожного. Однак факти зовсім інші. У людей зруйноване житло, їм ніде жити, нікуди повертатися. Вони не можуть отримати грошової та матеріальної компенсації, допомоги на відновлення свого житла. Причина — не лише брак коштів, а й відсутність нормативно-правової бази, відповідно до якої можна було б оцінити втрати і збитки та нарахувати компенсацію».


Утім, депутати Опозиційного блоку попри відхилення цього проекту обіцяють і надалі боротися за поновлення прав кожної сім’ї, яка постраждала від військових дій.