- Держбюджет-2017 ухвалено!


- Обіцяють компенсувати усі фінансові збитки.


- Українці більше не найбідніші у Європі.

Держбюджет-2017 таки ухвалено! Але й експерти, й народні обранці розходяться в оцінках документа: одні у захваті від плідної роботи впродовж цілої ночі, інші хапаються за голову і називають бюджет безпрецедентним обкраданням співгромадян. Та більшість сходяться на тому, що головний фінансовий документ країни на наступний рік — це черговий держбюджет виживання, а не розвитку. «Нам би ніч протриматися та день простояти», — так коментують документ провідні спеціалісти.


Головні моменти держбюджету такі. Частка держави в економіці зросте швидше за номінальний ВВП. Це недобре, кажуть фахівці. Дефіцит держбюджету планується на рівні 3% ВВП. Це нормальний показник. Мінімальну зарплату таки підвищать до 3200 грн. Це позначиться на малому бізнесі і спричинить масові скорочення чи переведення на часткову зайнятість, переконують експерти.


По-різному оцінили бюджет-2017 народні депутати. Одні у захваті: документ прийняли, мовляв, не підвели народ! Інші не поділяють такого оптимізму, називаючи нічне засідання Верховної Ради «гулянкою клептократів за гроші платників податків», та висловлюють своє обурення, звинувачуючи парламентаріїв у «договірняках». А на офіційній сторінці однієї з партій у Фейсбуці з’явився лише лаконічний коментар: «У бюджеті-2017 заморожено пенсії та зарплати, нівельовано захист для людей. Дохідна частина сформована з 15% податку на пенсії працюючих пенсіонерів, зі скасування пільгової системи оподаткування для залишків фермерських господарств, за рахунок позбавлення студентів частини стипендій, збільшення системи оподаткування для малого та середнього підприємництва».


Деякі народні обранці, підбиваючи підсумки голосування за бюджет, ще лаконічніші: «Бюджетний процес: почали за здравіє, а звели за упокій. P. S. Бережіть себе та своїх рідних».


А хіба у нас є вибір?


Зате високопосадовці не перестають вихвалятися, мовляв, бюджет-2017 — найбільш соціальний бюджет за всю історію незалежної України. Не коментуватимемо, а лише процитуємо: «Це найбільш соціальний бюджет воюючої країни. Ми стали на шлях повноцінного і постійного підвищення соціальних стандартів (протягом наступного року їх обіцяють підвищувати у два етапи). Ми визначили для себе, що соцстандарти, зокрема прожитковий мінімум, мають перевищувати рівень інфляції. Так ми намагаємося компенсувати людям усі ті втрати, яких вони з об’єктивних причин зазнали у 2014—2015 роках.


Лейтмотивом державного бюджету 2017 року стало підвищення мінімальної заробітної плати. Мабуть, уперше за історію України зроблено ставку на підняття «мінімалки». Це, з одного боку, відхід від ідеології щодо дешевої робочої сили, а з другого — реальна боротьба з бідністю працюючих громадян.


Нині 28% українських сімей, у складі яких є хоча б одна працююча особа, перебувають за межею бідності. Це ненормально, коли родина, яка працює, не може собі дозволити того, на що заслуговує. Саме тому цього року ми заклали в бюджет додатково 28 мільярдів гривень. Це підвищення зарплат для працівників соціальної сфери, культури, фізичної культури тощо...».


А якщо вже з наступного року мінімальна зарплата в Україні становитиме 3200 грн., або майже 120 дол., наважимося порівняти цей здобуток із зарплатами в інших державах Європи. Люксембург — 2005 дол., Франція — 1530 дол., Польща — 432 дол., Латвія — 385 дол., Болгарія — 222 дол., Білорусь — 125 дол., Росія — 122 дол., Молдова — 105 дол.


Отже, от-от наздоженемо Росію і Білорусь, а Молдову залишили позаду... І хоч досі Україна вважалася найбіднішою країною Європи з мінімальною зарплатою в 1600 грн., або 60 дол., є всі шанси виправити становище!


Тішить, що нам ще є куди зростати!


Підсумовував Віктор БОНДАР.