— У вирішенні питання створення умов для інклюзивного навчання дітей-інвалідів більше значить ентузіазм, а не кошти, — наголосив народний депутат України Микола Кучер (на знімку), який допоміг відкрити дві кімнати для таких дітей у Бершадському районі на Вінниччині.

 


Їх обладнали у школі села Баланівка та в Бершадській районній лікарні. «Наявність таких кімнат — це нагальна потреба для навчального закладу, де набувають знання діти з інвалідністю, — каже заступник директора з виховної роботи Баланівської загальноосвітньої школи, асистент учителя інклюзивного навчання Людмила Загорій. — На уроках такі діти перебувають у класах разом з іншими учнями. Через фізичні вади потребують додаткової допомоги. Надати її можна у створеній кімнаті. Тут також учитель займається корекційною роботою».


Як пояснила Людмила Загорій, кімнату для дітей з особливими потребами в їхній школі обладнали за короткий період. Зробити це вдалося завдяки підтримці батьків, меценатів, спонсорів, представників районної влади, а також двох депутатів — парламентарія Верховної Ради України Миколи Кучера та обранця Вінницької обласної ради, члена фракції партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Лариси Білозір. Названі депутати взяли участь також у створенні ще однієї кімнати в Бершадській районній лікарні. Тепер сюди батьки приводять своїх діток. Загалом її відвідують 12 хлопчиків і дівчаток з особливими потребами.


— Таких діток, як мені повідомили, в Бершадському районі є чимало, — продовжує Микола Кучер. — Майже всі вони навчаються вдома за індивідуальною програмою. Вони, як мовиться, замкнені у чотирьох стінах. Через це втрачається соціалізація, діти мало контактують з однолітками. Інклюзивна освіта передбачає їх максимальне залучення до опанування знань у школі. Тому роботу зі створення кімнат для дітей з інвалідністю треба продовжити. Я готовий і надалі долучатися до її проведення. Діяти треба спільними зусиллями — за участю керівництва району, представників бізнесу, небайдужих активістів. Переконаний, що віднайдемо необхідні кошти. На мою думку, тут більше значення мають не так гроші, як ініціатива, бажання допомогти таким діткам.


Вінницька область.


Фото із сайту http://i-vin.info