Учора Прем’єр-міністр Володимир Гройсман презентував проект Середньострокового плану пріоритетних дій уряду на період до 2020 року. «Уряд виконує свою обіцянку підготувати такий документ до кінця року, що було передбачено Програмою дій, представленою у парламенті під час призначення», — сказав він під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів.


«Мені б дуже хотілося, щоб ми зробили все від себе залежне, щоб врешті-решт бути владою, яка має зовсім інший гатунок, зовсім іншу філософію, щоби люди побачили в нас тих, хто реально розуміє і може проводити зміни», — зазначив В. Гройсман та підкреслив, що цим він хотів би дати українцям чітке повідомлення, куди ми йдемо, що ми отримаємо, яким буде результат нашої подальшої роботи та якими є пріоритети розвитку держави з 2017-го по 2020 рік. Водночас В. Гройсман зауважив, що план дій базується на таких ухвалених раніше програмних документах, як Стратегія сталого розвитку «Україна-2020», Програма дій уряду, Угода про асоціацію із Європейським Союзом, Коаліційна угода та наші міжнародні зобов’язання.


За словами прем’єра, план базується на п’яти основних пріоритетах та містить 85 пріоритетних напрямів діяльності уряду протягом 2017—2020 років, спрямованих на здійснення послідовних та комплексних реформ. Серед головних пріоритетів він назвав економічне зростання, ефективне врядування, розвиток людського капіталу, встановлення верховенства права і боротьба з корупцією, безпека та оборона.


«Цей план передбачає, що конкретно ми зробимо в економіці, щоб вона зростала, як буде покращене врядування у нашій країні, щоб на кожному рівні влада була більш професійною, що будемо робити у секторі безпеки і оборони, як ми будемо розвивати людський капітал, як надаватимемо сервіси, щоб люди нормально відчували середовище, в якому вони живуть, як підвищуватимемо соціальні стандарти та як люди будуть отримувати заробітні плати», — сказав прем’єр.


Одним із секторів, який може забезпечити економічне зростання, глава уряду назвав агропромисловий комплекс. За його словами, до бюджету на наступний рік закладено програми підтримки тваринництва, садівництва, сільськогосподарського машинобудування. В. Гройсман також висловився за якнайшвидше проведення земельної реформи. «Ми вважаємо, що до 2020 року потрібно провести якісну земельну реформу в інтересах українських громадян», — сказав він.


Стосовно енергетичної сфери, то прем’єр вважає, що тут Україна має менше споживати та більше видобувати власних енергетичних ресурсів. «Ми ставимо завдання до 2020 року максимально перейти на власний видобуток газу і на власний газ, що абсолютно позитивно впливатиме на розвиток національної економіки», — наголосив прем’єр та додав, що також, врешті-решт, потрібно реформувати вугільну галузь.


Звернувшись до теми розвитку транспортної інфраструктури, В. Гройсман нагадав, що під час попереднього засідання уряду було затверджено концепцію будівництва доріг та зазначив, що найближчим часом буде схвалено план модернізації «Укрзалізниці», на що планується виділити 16 мільярдів гривень. Водночас він повідомив, що уряд також візьметься за розвиток портів та авіаційної інфраструктури. «Ми є країною, яка може і будує літаки, та країною, яка може використовувати своє географічне розташування для розвитку нашої авіаційної галузі», — переконаний він.


Анонсуючи медичну реформу, В. Гройсман назвав систему охорони здоров’я хронічно, але не безнадійно хворою. Тут, за його словами, передбачається створення первинної ланки медицини та запровадження медичного страхування. «Я розумію, що навколо цього будуть різні думки, але ми маємо бути чесними по відношенню до українського суспільства — система має бути надійною, якісною, справедливою та ефективною», — наголосив прем’єр.


Ще одне завдання уряду — реформування системи соціального захисту та подолання проблем, які виникли з наповненням Пенсійного фонду. Відповідальність за те, що сьогодні дефіцит Пенсійного фонду сягає 150 мільярдів гривень при його загальному бюджеті у 260 мільярдів гривень прем’єр поклав на «популістів» із попередніх урядів. «Наше завдання — щоб Пенсійний фонд у середньостроковій перспективі перестав бути дотаційним, а пенсія українських громадян зросла, причому зросла суттєво», — наголосив глава уряду та підкреслив, що розуміє, як це зробити.


Під час засідання уряду було схвалено Дорожню карту розробки Стратегії інформаційної реінтеграції Донбасу, яка передбачає нейтралізацію впливу мовлення з непідконтрольних територій та створення ефективної системи державної комунікації, яка б, зокрема, сприяла подоланню дистанції із мешканцями тимчасово окупованих територій. Також Кабінет Міністрів затвердив Статут публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України».


Учора до Кабінету Міністрів завітали представники національної скаутської організації «Пласт», які передали прем’єру Вифлеємський вогонь миру.

 

Перед початком засідання Кабінету Міністрів представники скаутської організації «Пласт» передали Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману Вифлеємський вогонь миру.


Фото з Урядового порталу.