Наймолодший на Вінниччині цукровий завод — Крижопільський — відзначив 30-й виробничий сезон рекордним показником: тут зварили 135,8 тисячі тонн солодких кристалів.

 

За словами директора підприємства Юрія Хомченка, це 12,5 відсотка від загальної кількості цукру, виробленого цьогоріч в державі, і майже четверта частина від обласного показника. Результату досягнуто після переробки понад 840 тисяч тонн цукрових буряків. Середня цукристість становить 19,1 відсотка. «За нинішніх погодних умов, коли частину сировини доводилося забирати із засніжених кагатів, це дуже хороший показник», — наголошують фахівці підприємства.


Середній вік вінницьких цукроварень становить 150 років. Крижопільський завод не тільки наймолодший, а й найпотужніший. Сім тисяч тонн буряків переробляли протягом доби після його введення в експлуатацію. Упродовж останніх десяти років завод реконструювали для збільшення потужності до 8—9 тисяч тонн сировини на добу.


— Тільки в нинішньому році інвестиції у розвиток підприємства становлять майже 38 мільйонів гривень, — наголосив під час виступу Юрій Хомченко. — Їх спрямували на поліпшення технологічного процесу і підвищення якості продукції.


Під час виробничого сезону кількість працівників становить понад чотириста осіб. Їхня середня зарплата зросла на 23 відсотки від попередньої цифри. Про це також говорили на урочистостях, що відбулися у районному Будинку культури.


Протягом п’яти останніх років на Крижопільській цукроварні зварили 384 тисячі тонн цукру. Найбільше — в ювілейному виробничому сезоні. Колектив заводчан нагороджено грамотою обласної влади. Її вручив перший заступник голови ОДА Андрій Гижко.

Вінницька область.