Івано-Франківські медики провели перші операції на відкритому серці. Два успішні аортокоронарні шунтування місцеві кардіологи здійснили спільно з колегами Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. Амосова.


На прес-конференції з приводу журналістам розповіли, що унікальність операцій в тому, що їх проводили на працюючому серці. Такі втручання є менш травматичними і значно безпечніші для пацієнтів. Так само і реабілітаційний період після них проходить набагато легше. За словами головного лікаря Центральної міської клінічної лікарні Тараса Масляка, досі людей з важкою серцевою патологією скеровували до столиці, а сьогодні такі операції стануть постійною практикою на Прикарпатті, і для багатьох хворих — це шанс не просто вижити, а повноцінно жити.


До слова, нині кардіохірургічного втручання потребують майже 2000 мешканців області. Наразі відбираються наступні пацієнти для проведення таких операцій, а також хворі з клапанними вадами серця і патологією аорти. Спочатку івано-франківським лікарям, згідно з домовленістю з адміністрацією столичного інституту, будуть допомагати київські спеціалісти, а це 100 операцій (приблизно 2—4 операції на тиждень). Надалі такі хірургічні втручання здійснюватимуть медики міста самостійно.

 

Івано-Франківська область.