Адаптуватися і соціально інтегруватися у громади на новому місці вимушеним переселенцям допомагає Український фонд соціальних інвестицій (УФСІ). Ця державна неприбуткова організація співпрацює із міжнародними донорами, зокрема урядом Німеччини, інвестує виділені ними кошти у соціальну сферу місцевих громад, ремонтуючи об’єкти їхньої соціальної та комунальної інфраструктури.

 

На такі проекти минулого року фонд витратив майже 116 млн. грн. УФСІ працює у шести областях України, а також у Києві та Львові. Зокрема на Харківщині, Дніпропетровщині та у Запорізькій області інвестує в капітальну реконструкцію будівель під соціальні гуртожитки для ВПО. «Люди, які втратили свої домівки на лінії зіткнення чи на тимчасово окупованих територіях, зможуть жити у цих гуртожитках певний час, поки шукають роботу та місце для постійного проживання. До речі, програма адаптації переселенців передбачає не лише надання їм ключів від пільгового житла, а й проведення спеціальних адаптаційних тренінгів», — каже виконавчий директор Українського фонду соціальних інвестицій Віктор Мірошниченко. І наводить приклад Львова. Там громадські активісти, що опікуються реконструкцією місцевого соціального гуртожитку, вирішили організувати спеціальний простір, де мешканці зможуть зустрічатися, обмінюватися досвідом пошуку роботи тощо.


Окрім того, фонд проводить капітальну реконструкцію дитячих садочків та шкіл. На думку Віктора Мірошниченка (її підтримують й донори проекту), важливо, щоб ці заклади відвідували разом діти переселенців і місцевих мешканців. Мовляв, це пришвидшить соціальну інтеграцію ВПО у нові громади.


На карті «переселенських» об’єктів УФСІ — 13 мікропроектів на Харківщині, по 11 на території Дніпропетровщини і Запоріжжя. Деякі з них здадуть в експлуатацію вже цьогоріч. Проте на шляху від здачі відремонтованих будівель до вручення перших ордерів є одна нерозв’язана проблема: держава ще не розробила механізму, який би дав змогу передати це житло справді тим, хто найбільше його потребує.


За словами Віктора Мірошниченка, до етапу завершення робіт фонд чекає від держави, органів місцевої влади чітких і прозорих правил видачі житла переселенцям. «Потрібно на рівні профільних міністерств продумати механізм захисту інтересів цих людей, щоб відремонтоване на кошти уряду Німеччини житло було використано чітко за призначенням, — каже виконавчий директор УФСІ. — І цього року пріоритетним для фонду буде вкладання коштів у соціальне житло для вимушено переміщених осіб».

 


На знімку: триває капітальний ремонт гуртожитку у Верхньодніпровську Дніпропетровської області.


Фото з архіву УФСІ.