Запропонувавши міністрам обговорити роботу Міністерства охорони здоров’я, прем’єр Володимир Гройсман наголосив, що нова команда МОЗ на чолі з виконуючою обов’язки міністра Уляною Супрун є чесною і абсолютно некорумпованою. «Сьогодні точиться багато дискусій навколо роботи Міністерства охорони здоров’я. У цих дискусіях, я глибоко переконаний, треба знаходити порозуміння, яке дасть можливість лікарям відчути ставлення до себе і пацієнтів, які звертаються до лікарень, що лікарні стали більш забезпеченими, що система змінюється, що вона є доброзичливою до пацієнта, а не намагатися через дискусії повернути Міністерство охорони здоров’я в минуле, в якому панували тільки корупція і жага до наживи. Як Прем’єр-міністр країни і як людина, я не можу з цим погодитися. Я нікому не дозволю повертати старі схеми в систему охорони здоров’я», — заявив глава уряду під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів.


Наголосивши, що нова команда МОЗ є чесною і абсолютно некорумпованою, прем’єр зауважив, що це, мабуть, не всім подобається, «але всім треба буде з цим рахуватися».


Він підкреслив, що впродовж усіх попередніх років, коли йшла боротьба за Міністерство охорони здоров’я, то це була боротьба не за охорону здоров’я, а за те, щоб «сісти на потоки» під час закупівлі ліків та обладнання через свої посередницькі приватні компанії та через механізми розподілу вирішувати, «кому дати, а кому ні».


Першим успішним приклалом подолання корупційних схем В. Гройсман назвав запровадження в 2015 році системи закупівель ліків через міжнародні організації, бо якби все залишалося, як було, то 20—30 відсотків коштів й надалі «розповзалися б по кишенях корупціонерів і ділків, які мали стосунок до цього фармацевтичного розподілу».


Наступними завданнями МОЗ прем’єр вважає запровадження «чесних цін на ліки», а також, щоб уже з 1 квітня цього року хронічні хворі, які постійно потребують медикаментів, отримували їх безплатно.


В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у свою чергу також підкреслила: метою її команди є надання кожному українцеві доступу до якісних ліків, що передбачає ліквідацію корупційних схем та перехід на закупівлю ліків за допомогою міжнародних організацій. А оскільки цю дискусію започаткував керівник Інституту серця Борис Тодуров, який висловив низку звинувачень на адресу МОЗ, то саме на прикладі цього медичного закладу вона проілюструвала, як міжнародні організації допомагають під час закупівлі ліків та медичних виробів. За її словами, якщо за бюджетні кошти 2015 року за посередництва українських організацій було закуплено 7179 стентів, то вже за кошти бюджету-2017 за участі міжнародних організацій планується закупити понад 10 тисяч стентів. «Чесне проведення тендеру, яке забезпечує міжнародна організація, дає змогу додатково врятувати понад три тисячі життів українців», — сказала вона та додала, що міністерство також працює над тим, щоб ліки в Україні не коштували дорожче, ніж у сусідів.


У. Супрун сказала, що це навіть добре, що опоненти висловили свою думку про роботу нинішньої команди міністерства. «Це, можливо, навіть добре, бо ми переглянули свої програми, щоб переконатися, правильно ми робимо чи ні? Коли є помилки, ми повинні їх виправити», — зауважила вона, однак висловила застереження, що система, яка 25 років не реформувалася, чинитиме спротив «війні проти корупції».