Парламентська хроніка


Ранкове засідання 18 січня


Зранку в сесійній залі зареєструвалося 345 народних депутатів. Відкриваючи ранкове засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій від імені парламенту привітав Антоніо Таяні з обранням на посаду Президента Європейського парламенту. «А. Таяні представляє найбільшу групу Європарламенту — Європейську народну партію, яка завжди була надійним партнером та другом України. Парламент розраховує на продовження тісної та плідної співпраці з ЄП та підтримку України у боротьбі з російською агресією та на шляху євроінтеграції», — сказав А. Парубій.


Водночас він від імені всіх народних депутатів подякував за плідну співпрацю попередньому главі Європарламенту Мартіну Шульцу. «Дякуємо вам за підтримку, яку ми відчували під час Революції Гідності, в євроінтеграції нашої країни, у протистоянні російській імперській агресії», — наголосив політик. А. Парубій нагадав також, що М. Шульц, як глава Європарламенту, доклав великих зусиль для створення в Європі антипутінської коаліції.

 

Під час традиційного виголошення заяв від депутатів Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко привернула увагу до звіту Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ відносно їх оцінки голосування під час виборів до Державної Думи Російської Федерації, який було оприлюднено наприкінці грудня минулого року.


«Дозвольте привернути увагу до неприпустимості того факту, що в цьому звіті немає жодного слова про те, що вибори в окупованому Криму відбувалися з порушенням стандартів. Уявіть собі, що у цьому остаточному звіті зазначається, що чотири депутати Держдуми РФ просто були обрані у виборчих округах, сформованих на території Кримського півострова. Водночас там визнається, що сама місія не була присутня і не мала можливості спостерігати за виборами у зв’язку з відсутністю консенсусу між країнами—членами ОБСЄ щодо статусу Криму та виборчих округів, утворених на його території. Очевидно, що там немає жодного слова щодо впливу протиправного голосування в Криму на результати виборів до Держдуми. Там немає даних, що голосування відбувалося, по суті, з використанням сфальсифікованих списків виборців, безпідставного включення до них громадян України, примусової паспортизації громадян України. Все це відбувається тому, що РФ докладає максимум зусиль для дискредитації та деградації міжнародних інституцій і намагається досягти у цьому прогресу, нав’язавши власне бачення стандартів демократії. Очевидно, що Україна, як член ОБСЄ, не може стояти осторонь таких процесів», — наголосила І. Геращенко. Тим паче, що згідно з Мінськими угодами саме ОБСЄ має моніторити вибори на Донбасі, якщо вони там відбудуться. Тож політик виступила з пропозицією, щоб два профільні комітети з питань євроінтеграції та закордонних справ підготували заяву Верховної Ради до всіх країн—членів ОБСЄ, щоб вони звернули увагу і на цей звіт, і на методику, яку використовує БДІПЛ ОБСЄ. А також з вимогою вдосконалити цю методику та визнати цей звіт недійсним. І. Геращенко запропонувала також проголосувати відповідну заяву вже у четвер.


Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд також виголосила заяву: «У той час, коли Президент України в усіх своїх виступах, під час зустрічей наголошує, що Росія буде притягнута до відповідальності за злочини, скоєні в нашій країні, парламент фактично кожного пленарного тижня звертається до всіх міжнародних партнерів із вимогою посилити санкції проти Росії та визнати її державою-агресором, а кожен свідомий українець задається питанням: чому ми й досі не назвали війну війною, а території окупованими, уряд фактично встромляє ніж у спину українському народові».


Йдеться, за словами О. Сироїд, про урядові рішення, ухвалені впродовж останнього півроку. Вони, на думку політика, ухвалені з ігноруванням численних рішень Верховної Ради, передовсім постанови про визнання окремих районів, міст, сіл і селищ Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями. «Кабмін схвалив концепцію Державної цільової програми відновлення та розбудови миру у східних регіонах України», — заявила заступник глави парламенту. У ній, за словами О. Сироїд, немає згадки не те що про війну, а й навіть про АТО. «Йдеться про збройний конфлікт на сході країни, який невідомо звідки з’явився. Уже в січні нинішнього року уряд ухвалив план заходів, спрямованих на реалізацію деяких засад державної внутрішньої політики щодо окремих районів Донецької та Луганських областей, де органи державної влади не здійснюють свої повноваження», — сказала вона. «У цьому плані, — наголосила політик, — передбачено утримання підприємств, які розташовані на окупованій території, є заохочення використання російської мови, є налагодження діалогу з сепаратистами і окупантами та примирення з ними замість того, щоб розслідувати злочини, які вони скоїли. Уряд вдає, що не гинуть люди, що немає біженців. Натомість тягар збитків за все це покладається на плечі українців».


«Це повністю російський план і олігархів, які сприяли російській агресії. Український шлях один — визнати окупацію. Поки не будуть покарані всі й кожен, хто сприяв російській агресії, не можна вести жодну мову про реінтеграцію і взаємодію», — констатувала О. Сироїд.


Окремо вона звернулася до прем’єра та уряду з вимогою переглянути цей план. Крім того, «Самопоміч» просить СБУ відкрити провадження за фактом державної зради щодо тих осіб, які ініціювали та сприяли таким рішенням. «Колабранти мають бути покарані. Інакше ми не будемо мати держави», — заявила вона.


Свою заяву О. Сироїд виголошувала в оточенні представників фракції «Самопоміч». Виступ політика супроводжувався демонстрацією фото з місць бойових дій.


Після виголошення всіх заяв Верховна Рада зосередилася на питаннях порядку денного. Так, депутати обговорили та ухвалили за основу проект закону про внесення змін до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (щодо надання притулку бездомним особам). Крім того, сесія відхилила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо удосконалення окремих положень молодіжної політики та утворення молодіжних центрів), який розглядався у другому читанні.


Одразу чотири фракції скористалися правом виголосити заяву замість оголошення перерви. Так, від Опозиційного блоку та групи «Воля народу» виступив Ігор Шурма (Опозиційний блок). Звертаючись до глави уряду, він зажадав від нього внести нарешті до сесійної зали кандидатуру на посаду міністра охорони здоров’я. Водночас він заявив, що Уляну Супрун депутати не підтримуватимуть, зокрема через те, що й досі не запропоновано і не ухвалено Концепцію розвитку національної системи охорони здоров’я, не реалізується закон про медичну допомогу, а держзакупівлі повністю завалені.


Від «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту» виступив Дмитро Лубінець. Він закликав депутатів до єдності й патріотизму, які мають бути продемонстровані не лише в округах, а насамперед у сесійній залі під час голосування за законопроекти.


«Україна не закінчується в межах одного виборчого округу, або населеного пункту. Крім слів, потрібні реальні вчинки. Україна соборна, єдина і однозначно переможе», — наголосив він.


Насамкінець головуючий оголосив про створення у парламенті нового міжфракційного об’єднання «Співпраця Україна — діаспора». Його головою обрано Дмитра Лубінця, першим заступником та заступником голови стали Ірина Суслова та Денис Силантьєв.

 

Цитата

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина ГЕРАЩЕНКО:


«Немає жодної європейської країни, яка б визнала анексію Криму. А ми бачимо, що через такі звіти відбувається повзуча спроба визнати анексію Криму». 

 

Валерій Дубіль, Олег Мусій.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.