Вечірнє засідання 17 січня


Щорічно 14 березня в Україні відзначатимуть День українського добровольця. За відповідний проект постанови (№ 4261) Верховна Рада проголосувала 231 голосом.


Березень 2014 року увійшов в новітню історію України через фактичну анексію Кримського півострова військами Російської Федерації. Водночас саме у березні 2014 року, усвідомлюючи високий ризик військового вторгнення на територію материкової України та прагнучи захистити незалежність, суверенітет та територіальну цілісність своєї держави, добровольці із Самооборони Майдану вирушили на полігон для проходження військової підготовки з метою подальшої участі у воєнних діях. Відтак із лав Самооборони Майдану було сформовано Перший добровольчий батальйон Національної гвардії. 14 березня 2014 року понад п’ять сотень бійців Самооборони Майдану прибули на полігон в Нові Петрівці Київської області. Так розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону.


Майже за місяць, 13 квітня 2014 року, Рада національної безпеки та оборони України оголосила про проведення антитерористичної операції у східних регіонах України. Рішення було прийнято у відповідь на проросійські збройні операції на території Донецької та Луганської областей. На той час Україна фактично не мала боєздатної армії. Однак саме завдяки учасникам добровольчих батальйонів та формувань, які активно створювались та вирушали в зону воєнного конфлікту, вдалося створити справжню боєздатну армію та не допустити просування ворога далі материковою Україною.


«Вшанування мужності й патріотизму та забезпечення збереження пам’яті славетних героїв-добровольців, які загинули під час виконання обов’язків у складі добровольчих формувань, є необхідним виявом вдячності та поваги з боку українського суспільства», — йдеться у пояснювальній записці до проекту постанови.


Верховна Рада у постанові рекомендувала Кабінету Міністрів України розробити із залученням громадськості та активних учасників добровольчих формувань, які брали участь у Революції Гідності, та затвердити у місячний строк з дня прийняття цієї постанови комплексний план заходів з відзначення на державному рівні Дня українського добровольця — тематичні бесіди у навчальних закладах, військових частинах, закладах культури про масові акції громадського протесту в Україні у листопаді 2013 року — лютому 2014 року та про участь у них добровольчих формувань, цикли тематичних теле- і радіопередач.


Голова Верховної Ради Андрій Парубій, котрий є співавтором проекту постанови, наголосив, що цей день встановлюється без будь-яких втрат для бюджету, але передбачає вшанування тих людей, котрі добровільно пішли на фронт. «Вони стали ідеологічною основою української армії, дали дух нам для перемоги, — сказав А. Парубій. — Це і батальйон Кульчицького, це і «Азов», це і «Айдар», це і десятки інших батальйонів, які були сформовані на добровольчій основі».


У першому читанні прийнято законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах (№ 2303-а-д) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів»         (№ 4470), законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат (№ 4480). Проект закону «Про стратегічну екологічну оцінку» після розгляду пропозицій Президента України відхилено.