П’яту сесію восьмого скликання закрито

 

Парламентська хроніка


Ранкове засідання 20 січня


Голова Верховної Ради Андрій Парубій, відкриваючи засідання, привітав усіх із Днем Соборності, який відзначатимемо в неділю. «Це свято, яке на рівні з Днем Незалежності скроплене кров’ю і потом багатьох поколінь українців», — сказав він. Глава парламенту відзначив символічність того, що 22 січня 1918 року було проголошено IV Універсал Центральної Ради, в якому йшлося про незалежність, а вже через рік, у 1919 році, УНР об’єдналася із ЗУНР в єдину соборну державу. «Нині, коли російський окупант на наших землях здійснює агресію, нам необхідно пам’ятати цей символічний акт єдності, — резюмував він. — Маємо сказати нашим побратимам на окупованій території: зробимо все можливе для відновлення нашої територіальної цілісності. І продемонструвати, що соборність є для нас найвищою цінністю».

 

 

Перед тим, як оголосити годину запитань до уряду, А. Парубій (на знімку) повідомив, що Прем’єр-міністр Володимир Гройсман саме в цей день відзначає свій день народження. Можливо, саме через це очільника Кабміну в сесійній залі не було.

Натомість з трибуни виступив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів та відзвітував про досягнення уряду за минулий рік, які стали наслідком злагодженої роботи Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради та Президента. Так, за його словами, вдалося поступово відтворити зруйновані фінансово-виробничі зв’язки, досягнути макроекономічної стабільності та відновити економічне зростання. Позитивна динаміка почала спостерігатися, сказав урядовець, протягом дев’яти місяців минулого року. За цей час зростання реального ВВП становило 1,3 відсотка. На відміну від попередніх років, основними джерелами зростання виступали не зовнішні, а внутрішні чинники, натомість негативний вплив зовнішніх чинників вдалося практично нівелювати.


Суттєвим фактором покращення економічної діяльності стали структурні зміни, започатковані урядом і Верховною Радою. Важливу роль у цих досягненнях зіграли реформи, спрямовані на дерегуляцію підприємницької діяльності, поліпшення бізнес-клімату, підвищення ефективності управління державними інвестиціями. Особливо С. Кубів відзначив створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Одним із головним досягнень він також вважає підписання схожої угоди з Канадою.


Ще одне досягнення — повний перехід з 1 серпня минулого року на електронні закупівлі за системою ProZorro, що дало можливість заощадити понад 10 мільярдів гривень.


Степан Кубів висловив переконання, що уряду вдалося відновити довіру громадян до української економіки. Водночас, запевняє він, спостерігається небувале зниження рівня тіньової економіки — на п’ять пунктів. Для створення стратегії відновлення промисловості торік уряд створив Національний комітет промислового розвитку, який об’єднав провідних науковців та промисловців на чолі з Прем’єр-міністром. Спільна праця дасть змогу розробити план дій, згідно з яким країна зможе відійти від сировинно-орієнтованого виробництва. Очікується, збільшиться також виробництво товарів із високою доданою вартістю у транспортному, сільськогосподарському, аерокосмічному, енергетичному машинобудуванні, переробній промисловості. Зароблятимуть також на виготовленні озброєння та спеціальної військової техніки.


Говорячи про перспективи, перший віце-прем’єр зробив оптимістичний прогноз: «Ми змінюємо модель розвитку економіки».


Віце-прем’єр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко у своєму виступі висловив підтримку кожному українцю, який перебуває на території окупованої республіки Крим. Він повідомив про те, як триває в країні реформа з децентралізації влади. Нині маємо 366 об’єднаних територіальних громад, які взяли на себе відповідальність і повноваження і впроваджують безпосередні зміни в якості управління та інфраструктурі. Понад три тисячі проектів упроваджено протягом двох років у цих громадах, зазначив урядовець. І це не тільки ремонт доріг, чи вулиць, а й перехід на систему, яка дозволить далі втілювати реформи в галузях освіти та охорони здоров’я. Ті населені пункти, які не йдуть на об’єднання, практично крадуть гроші у свого населення, зауважив віце-прем’єр-міністр. Протягом 2017 року 9 мільярдів гривень з Державного бюджету підуть на підтримку місцевого самоврядування, сказав він.


Нині в 12 областях уже працюють так звані базові школи. Торік 62 мільйони гривень спрямували на їх обладнання, а цьогоріч мають намір приділити увагу дорогам та функціонуванню програми шкільний автобус в тих місцях, де діють такі навчальні заклади.


Працюватимуть далі над поліпшенням діяльності адміністративної та соціальної сфер у сільській місцевості. Однак найвищу ставку, за словами Г. Зубка, протягом наступного року уряд робитиме на покращення доріг місцевого значення. На дорожню галузь планують виділити 30 мільярдів гривень. Значна їх частина піде саме на покращення автошляхів у сільській місцевості.


У 2017-му Кабмін робитиме акцент і на залучення інвестицій. Тут також великі надії покладають на об’єднані територіальні громади. Віце-прем’єр-міністр висловив сподівання на підтримку парламентаріями законопроектів, які надалі сприятимуть автономії місцевих громад і вже зареєстровані у Верховній Раді.


Під час запитань до уряду народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто поклав життя під час оборони Донецького аеропорту. Народний депутат Рефат Чубаров виступив із трибуни Верховної Ради зі словами, присвяченими Дню Автономної Республіки Крим. 26 років тому на півострові відбувся референдум, присвячений відновленню автономії. Парламентарій закликав робити уроки з історії. Він звернувся до Президента та уряду з пропозицією якомога скоріше скликати Конституційну комісію і розпочати роботу над внесенням змін до розділу 10 Основного Закону, перетворивши Крим на Кримськотатарську автономну республіку як невід’ємну складову частину України.


Одразу після години уряду Голова Верховної Ради Андрій Парубій закрив п’яту сесію восьмого скликання парламенту. «Перш за все хотів би подякувати народним депутатам за роботу під час цієї сесії, — сказав він. — Це був важкий, але водночас дуже відповідальний час для України». Очільник законодавчого органу висловив слова подяки також і представникам уряду за співпрацю і злагоджену роботу.


Однак, наголосив А. Парубій, це лише статистика. Важливо, що законотворці змогли пройти шляхом реформ у багатьох сферах, наголосив він. Так, зелене світло дали змінам у сфері енергетики та комунальних послуг, продовжили судову реформу, ухвалили закон про Вищу раду правосуддя, вчасно розглянули та прийняли бюджет. «Дуже важливо пам’ятати: ми парламент воюючої країни, — вкотре наголосив А. Парубій. — Про це треба пам’ятати, обговорюючи і приймаючи рішення в цій залі. У нас величезна відповідальність перед хлопцями на передовій, які кожного дня й ночі захищають мир і спокій нашої країни». Говорячи про досягнення, глава парламенту зауважив, що народним обранцям вдалося захистити українську мову квотами для радіоефірів та змінами, які стосуються книговидавництва.


У своєму виступі А. Парубій також згадав події, які відбувалися в 1917—1921 роках, коли ми втратили державність через те, що тодішні керівники держави, всі визначні люди, «люди з великої літери», не знайшли порозуміння між собою. Говорячи про це, він зауважив: «Слово «відповідальність» є ключовим для нашого парламенту і уряду». «Те, що ми не дозволили спровокувати протистояння і дестабілізацію, це заслуга кожного, хто передусім державник, а вже потім — представник якоїсь політичної партії».


«Ми зробили багато, але перед нами стоять ще важливіші великі завдання, які мають привести до української перемоги, до звільнення земель від російського окупанта, — завершив свій виступ Голова Верховної Ради. — Працюємо! Переможемо! Слава Україні!».

 

Факт

Під час п’ятої сесії восьмого скликання народні депутати ухвалили 106 законів у цілому, з них — 16 ратифікацій. Ще 60 законопроектів прийнято в першому читанні.

 

Цифри

Протягом одинадцяти місяців минулого року зафіксовано збільшення експорту. Так, продукції агропромислового комплексу та харчової промисловості почали продавати більше на 537,4 мільйона доларів, або на 4,1 відсотка. Продукції легкої промисловості — на 57,7 мільйона доларів, або на 7,1 відсотка, різних промислових товарів — на 16,3 мільйона доларів, або на 1,7 відсотка.

 

Під час закриття п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. 

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.