98-му річницю Гуцульської республіки -- унікальної міні-держави, яка утворилася внаслідок Першої світової війни на уламках Австро-Угорської імперії, -- урочисто відзначили в селищі Ясіня Рахівського району. Через історичні катаклізми республіка проіснувала лише півроку, однак її керівництву на чолі зі Степаном Клочураком вдалося створити всі умови для повноцінного мирного життя. Працювали підприємства й установи, у школах навчалися діти, тривала жвава торгівля із Західноукраїнською Народною Республікою, щодня курсували потяги до Станіслава та Коломиї...

 

На знімках:

 

під час урочистостей в Ясінях

 

Г. Москалеві пасує й гуцульська одіж

 

Фото надано
прес-службою ОДА.

 

Участь у відзначенні річниці, повідомляє прес-служба облдержадміністрації, взяли очільник ОДА Геннадій Москаль, голова Рахівської РДА Павло Басараба, Ясінянський селищний голова Едуард Зелінський та кілька сотень місцевих жителів і гостей.

 

Г. Москаль у своєму виступі зазначив, що хоча Гуцульська республіка проіснувала недовго, але все-таки виконала історичну місію -- продемонструвала всьому світові: тут, на Рахівщині, живуть люди, які усвідомлюють себе українцями. І ці люди готові відстоювати свою українську державність зі зброєю в руках.

 

Сьогодні можна сміливо сказати, що Гуцульська республіка разом із Карпатською Україною, що була проголошена в місті Хусті через два десятиліття -- в березні 1939-го -- поклали початок поверненню Закарпаття до України... І чітко заявили: Закарпаття -- це Україна.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України