Озимі на Вінниччині переважно у доброму і задовільному стані. Слабких та зріджених посівів могло бути ще менше, якби сніг випав раніше, ніж вдарили морози.


За результатами моніторингу, проведеного фахівцями обласного департаменту агропромислового розвитку та науковцями, у доброму стані перебувають рослини на більш як 80 тисячах гектарів, це 26,5 відсотка від загальної площі. На 117 тисячах гектарів (38 відсотків) їхній стан задовільний. На решті площ — 109 тисяч гектарів (35,5 відсотка) сходи слабкі та зріджені.


За образним висловом одного з фахівців, запізнилася зима з «ковдрою» для поля. Морози вдарили раніше, ніж випав сніг. На щастя, похолодання без снігу було нетривалим. Науковці та практики сходяться на думці, що низькі температури не завдали значної шкоди. Зважаючи на досвід попередніх років, можна сподіватися, що рослини із слабкою кореневою системою «відігріються» під пухкою зимовою ковдрою, зміцніють й увійдуть у весну в доброму стані.


— Основна складова моніторингу озимих у зимовий період — це відрощування монолітів, — розповів керівник департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Микола Неїлик. — Встановлено три терміни їх відбору: 25 січня, 20 лютого і 10 березня. Рослини для дослідження викопують з кореневою системою і ґрунтом, розміщують в умовах таких температур, якими вони будуть навесні. Якщо рослини життєздатні, то утворюють листочки, а також вторинну кореневу систему.

Тому докладнішу картину озимого поля матимемо у лютому, коли стане зрозуміло, як розвиваються рослини, відібрані для моніторингу.


Вінницька область.