На приморських схилах площею 35 тисяч квадратних метрів поруч із Потьомкінськими сходами планується створити парк, у якого є вже й назва — «Грецький».

Дизайн-проект представили голова ради з дизайну Михайло Рева та член спілки дизайнерів, співавтор проектної пропозиції Жанна Кисельова.

М. Рева підкреслив, що в парку «планується поєднати разом одеські традиції, грецьку культуру та сучасні елементи благоустрою».

Для розроблення проекту були проведені інженерно-геологічні вишукування, розрахунки стійкості схилу, обстеження технічного стану підпірних стін. Згідно з висновками, зсувні зони в цьому районі перебувають в активній фазі, рух відбувається постійно. На території парку необхідно зміцнити верхню та нижню підпірні стіни з обладнанням пальових рядів, контрфорсів і проведенням низки інших протизсувних заходів. Організація підпірних стінок відбуватиметься з максимальним збереженням наявних стін і використанням їх як елементів благоустрою. Грецький парк буде з’єднано зі Стамбульським парком проходом під Потьомкінськими сходами.

Із Приморського бульвару в парк вестимуть каскадні сходи, а для зручності мам із візочками та осіб з обмеженими фізичними можливостями заплановано організувати ліфт, що спускатиме відпочивальників із Приморського бульвару на середню терасу.

Парк складатиметься з декількох прогулянкових терас. Також тут планується розмістити критий лекторій і музей грецької культури. Ведуться переговори з Міністерством культури Греції, щоб наповнити парк копіями скульптур, представлених у музеях Греції. На території планується висадити 150 дерев, зокрема привезених із Греції.

До речі, грецькі підприємці вже висловили бажання допомогти місту із благоустроєм парку.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.