За повідомленням Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко, з понад 280 тисяч українців, що брали участь в антитерористичній операції, нині статус учасника бойових дій уже отримали понад 266 тисяч осіб, а статус інваліда війни — майже 4 тисячі. Поранено понад 13 тисяч людей... Серед героїв — десятки тисяч працівників різних підрозділів Міністерства внутрішніх справ і Національної гвардії. Багато хто із цих мужніх людей потребували й мають потребу в лікуванні, а то й у невідкладній психологічній допомозі. І якщо чесно, то через різні причини вчасно таку допомогу вони могли отримати аж ніяк не завжди.

 

Але все тече й усе змінюється. У системі відомчої медицини МВС України нещодавно було відкрито Медичний реабілітаційний центр (МРЦ) «Пуща-Водиця», призначений для реабілітації учасників АТО. Розташований він в однойменній курортній зоні, в лісовому селищі Пуща-Водиця на 9-й лінії, що територіально належить до Оболонського району Києва. МРЦ було створено наказом міністра внутрішніх справ на базі будинку відпочинку МВС наприкінці минулого року для забезпечення реабілітації, санаторно-курортного лікування, оздоровлення й відпочинку працівників Міністерства внутрішніх справ, військовослужбовців Національної гвардії, поліції, ветеранів, пенсіонерів органів внутрішніх справ і членів їхніх родин. Звісно, що передусім оздоровлятимуться в ньому фронтовики, учасники антитерористичної операції. Цікаво, що до цього часу будинок відпочинку через недостатнє фінансування перебував мало не на межі краху. Ходили навіть чутки, що його в такий спосіб нібито готують до приватизації й передачі у приватні руки. На щастя, чутки не підтвердилися.


Капітальні ремонтні роботи тривали не один місяць. Начальник МРЦ Віталій Машина весь цей час фактично днював і ночував на своєму робочому місці й у будні, й у вихідні, скрупульозно вникаючи в кожен дріб’язок. За цей само час начмед, кандидат медичних наук Сергій Живаго створив лікувальну базу й підібрав досвідчений, висококваліфікований медичний персонал (усі медсестри й лікарі мають вищі категорії й великий досвід практичної роботи). Відділення медико-психологічної реабілітації для ветеранів і бійців АТО очолила кандидат медичних наук Ірина Рожелюк. І хоча медичний центр, за великим рахунком, тільки перебуває у стадії становлення (ремонтні роботи все ще тривають), вдячні відгуки перших десятків його пацієнтів уже сьогодні свідчать про високу якість надаваних тут послуг. Показово й те, що за відносно невисоку плату в ньому на комерційній основі можуть оздоровлятися всі бажаючі, до того ж, що немаловажно, за дітей віком до чотирьох років оплата не передбачена. До послуг пацієнтів лікувального відділення й курортної поліклініки, а також просто відпочивальників у пансіонаті — палати з усіма зручностями, чудове харчування, Інтернет, бібліотека, більярд, шахи й тренажерний зал із досвідченими масажистами. А ще — дивна, прекрасна в будь-який час року й за будь-якої погоди природа з цілющим повітрям і блакитними джерельними озерами, які розміщуються за якихось п’ять хвилинах ходу від МРЦ.

Київ.

 

Сеанс пресотерапії проводить медсестра Олександра Винниченко.

 

Коли тиск у пацієнта в нормі, лікар-терапевт Оксана Сковоринська спокійна.

 

Приймати підводний душ-масаж від медичної сестри Рити Сердюк — одне задоволення.

 


Фото автора.