Родичка потрапила з переломом до Львівської лікарні швидкої допомоги. Безплатно зробили лише знімок. Далі лікар попередив: потрібна операція — і виписав довгий перелік ліків. Там було не лише все необхідне для лікування пацієнтки. У списку значилися марля, пральний порошок, миючі засоби — речі, необхідні для функціонування медичного закладу.


Спускаюся на другий поверх, де в просторому холі розміщено з десяток медичних аптек різних компаній. Обходжу їх і вивчаю ціни. Різниця невелика, але все-таки є.


Купую ліки і кладу на тумбочку біля хворої. Приходять медсестри і роблять уколи. Усе, починаючи від одноразових шприців і закінчуючи антибіотиками, лежить біля пацієнтки. Це типова картина для більшості медичних закладів Львова.


— Що стосується медицини, то в нас є два підходи до фінансування галузі, — розповів голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. — Перший — програмний, другий — безпосередньо через медичні установи. Є вузькі програми, які спрямовані на окремі захворювання. Таких чотири: там усе розраховується на окрему людину. Ідеться про сотні осіб. Якщо говорити про гемодіаліз — там усі пацієнти обліковані. Цьогоріч ми добилися скорочення видатків за рахунок тендерних закупівель.


Що стосується закупівель, які здійснюють медичні заклади, то це дуже мала кількість. Після того, як кожна медична установа розділить свій бюджет на комунальні послуги, зарплату, інші витрати, менш як 10 відсотків фінансування залишається на медикаменти.


— Як із комунальними аптеками? — цікавимося.


— З комунальними аптеками все набагато складніше, — каже Олександр Ганущин. — Аптеки нині — це реальний бізнес. І утримувати їх на плаву в ринкових реформах за рахунок дотацій майже нереально. Мова може йти лише про аптеки, які функціонують на території комунальних медичних закладів. Там вони ще збереглися. І у виборі, кого дотувати, конкретного пацієнта чи аптеку, очевидно, зробимо вибір на користь конкретного пацієнта.


Нинішнього року Львівська обласна рада домоглася, щоб лікарні, які отримують ліки за рахунок обласного бюджету, оприлюднювали список медикаментів, які хворі можуть отримати безплатно.


Майже рік тривало листування з головними лікарями медичних закладів. Вони чинили шалений опір. Та в листопаді цього року в.о. керівника департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак видала наказ, в якому зобов’язала медичні установи на спеціальних стендах оприлюднювати інформацію про наявність безплатних ліків. Така інформація одразу з’явилася на інтернет-ресурсі лікарень, але хвалитися нічим. За рахунок обласного бюджету закуплено лише 30 відсотків ліків від необхідного.


Головних лікарів теж можна зрозуміти. Деколи хворі не мають коштів для придбання ліків. У таких випадках медики використовують свої резерви. Найбільше медикаментів надходить централізовано. Торік через закупівлі МОЗ України на Львівщині отримали лікарських засобів та виробів медичного призначення на суму 156,9 мільйона гривень. Тільки вакцини закупили на 17 мільйонів гривень. Найбільше витрачено коштів на гемодіаліз — 26 мільйонів гривень. У зв’язку з критичною ситуацією було виділено 6 мільйонів гривень субвенції з державного бюджету для придбання медикаментів для забезпечення швидкої допомоги. Такі само тенденції збереглися і цього року.


Львівська область.

ДОВІДКА

На Львівщині налічується 1374 заклади охорони здоров’я, серед яких тисяча ФАПів, 21 районна лікарня, 19 центральних районних лікарень, 31 міська, 57 закладів охорони здоров’я обласного підпорядкування.