Стосовно організації безплатного харчування постраждалих дітей, передбаченого п. 11 ст. 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та Законом України «Про публічні закупівлі», що набув чинності в серпні минулого року, до народного депутата надходять звернення із проханнями про допомогу у вирішенні низки пов’язаних із цим проблем. У цьому контексті варто поінформувати, що є два варіанти реалізації цієї пільги: компенсація батькам за відсутності гарячого харчування (приблизно 30—33 гривні за день) та надання послуг підприємствами-харчувальниками. Щодо останніх, то вони визначаються внаслідок електронних торгів.

 

 

За словами Володимира Арешонкова, батьки переважно проти компенсації і хочуть, щоб діти отримували гаряче харчування. Через суб’єктивні чинники забезпечити його вчасно і якісно не завжди виходить. Районні держадміністрації, яким делеговано повноваження з організації харчування, скаржаться на чинний закон, мовляв, тендерна процедура складна і тривала, учасниками процедури закупівлі послуг часто є недобросовісні харчувальники, які штучно занижують ціни, затягують підписання договорів, подають скарги до Антимонопольного комітету, наймають субпідрядників, унаслідок чого коштів на «діто-день» залишається мізер. Народний обранець радить не кивати на закон, адже ним максимально врегульовано всі питання.


— Те, з чим до мене звертаються, — вплив суб’єктивного чинника: хтось щось недочитав у законі, невчасно підготував документи, не має досвіду роботи з електронною системою... Наявний і факт саботажу з боку «традиційних» харчувальників, як правило з іншого регіону, які не бажають віддавати ринок. Заборонити їм брати участь у торгах — незаконно, щодо Антимонопольного комітету — закон зобов’язує його реагувати на скарги, але за вчасного звернення та аргументації щодо соціальної важливості проблеми такої реакції може й не бути і аукціон буде проведено, — зазначає депутат.


Вікторія Гаврилович, заступник начальника Управління адміністративного забезпечення Мінсоцполітики України, інформує, що міністерство відкрите для комунікацій із райдержадміністраціями та провело декілька семінарів про роз’яснення статей чинного Закону «Про публічні закупівлі». Чиновниця стверджує, що прогалин у законодавстві щодо організації харчування дітей немає. Більше того, новий закон максимально простий і забезпечує прозорість процесу. Якщо за попереднім законом процедура була тривала і відбувалося так, що дітей починали харчувати на-прикінці травня, бо на місцях чекали розрахунків — паспорту бюджетної програми, який затверджує Мінфін, то нинішній закон дає змогу без паспорта за так званою очікуваною вартістю ще в листопаді розпочати процедуру закупівель та буквально за місяць вийти на підписання договорів. «Тривалість процедури скорочено: 15 днів на подачу пропозицій, 5—7 днів на їх розгляд, 10 днів на укладання договорів в ідеалі. Можуть виникати певні перешкоди, але в робочому порядку та ще й за підтримки такого народного депутата, яким є Володимир Юрійович, котрий, мабуть найбільше з усіх уболіває за соціальний захист чорнобильців, усі проблеми можна розв’язати», — констатує Вікторія Анатоліївна.


Підготувала Алла ЯКОВЕНКО.