Представники Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України ініціювали засідання регіональної платформи «Проблемні питання бюджетного забезпечення громад та проекти законів для зміцнення місцевого самоврядування, які потребують першочергового схвалення». На захід прибули міські, селищні та сільські голови, керівники ОТГ Прикарпаття. Долучились до дискусії народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради з питань бюджету Володимир Шкварилюк, експерти та представники влади. Йшлося про децентралізацію, утворення місцевих об’єднаних громад, зокрема про те, які переваги отримують останні завдяки реформі.

 

Народний депутат України Володимир Шкварилюк та заступник голови ОДА Ярослав Паранюк.

 

За словами народного депутата, не таємниця, що найбільше від новацій очікують насамперед додаткових фінансових ресурсів. І це є важливим стимулом, який підштовхує громади до об’єднання. Адже, окрім державних коштів, які надходять у вигляді субвенцій, ОТГ у своєму сьогоднішньому статусі мають і нові джерела надходжень до місцевих бюджетів. Не менш важливим аргументом, на думку парламентарія, є і «значно більша самостійність органів місцевого самоврядування в ухваленні рішень і можливість розв’язувати проблеми своїх громад, спираючись на власні ресурси».

Зауважили під час зібрання й те, що міста обласного значення також отримали суттєвий фінансовий ресурс у результаті децентралізації фінансів. Але, як наголосив Володимир Шкварилюк, важливо, щоб вони правильно його використовували, не розмінюючи на дрібниці, а інвестували у великі інфраструктурні проекти. Водночас, виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук розповів, що питання розвитку місцевого самоврядування є пріоритетним у діяльності АМУ. Він нагадав, що за минулий рік експертами Асоціації напрацьовано 61 проект нормативно-правових актів, спрямованих на вирішення проблем місцевого самоврядування. У результаті прийнято п’ять законів та сім урядових актів. За підсумками обговорених питань, представники Івано-Франківського РВ АМУ передадуть напрацьовані пропозиції народному депутатові-земляку задля вирішення їх на законодавчому рівні.

Галина БРУХАЛЬ.

Фото Миколи МАЦЮКА.

Івано-Франківська область.