Із початку цього року вартовим порядку вдалося виявити понад два десятки хабарників. Викладачі гарантують абітурієнтам «вступ без проблем», лікарі «відмазують» від служби, а судді отримують «вдячність» за закриття справ. Доводилося детективам «полювати» і на посадовців із фіскальної служби та митників. «Голос України» відібрав найгучніші корупційні скандали цього місяця.

Генпрокурор Юрій Луценко нещодавно на своїй сторінці у Фейсбуку повідомив про те, що правоохоронці Закарпатської області задокументували факт вимагання заступником міського голови Ужгорода Іштваном Цапом хабара в розмірі 40 тисяч гривень у підприємця за дозвіл на приватизацію землі.

«Посередника, визначеного хабарником, затримано під час отримання другого траншу хабара. Громадянин Цап перебував на той час у Києві і, дізнавшись про це, подався в біга. Рекомендую йому негайно прибути до прокуратури з повинною. Можна навіть укласти угоду зі слідством, якщо вказати, кому йшли гроші нагору», — написав він.

Уже згодом правоохоронці повідомили, що перевіряють інформацію про можливу його втечу до Угорщини. Утім, фігурант скандалу через декілька днів сам прийшов до обласної прокуратури і повідомив, що ніяких грошей не брав. За його словами, він працював із житомирськими партнерами, а на зв’язок не виходив, бо мав технічні проблеми з телефоном.

«Я прийшов до прокуратури запитати, в чому справа. Чи не простіше було в тій ситуації, якщо було задіяно прокуратуру, спецслужби, дочекатися, коли мені передадуть гроші, щоб напевно затримати й одягнути кайданки? Не вийшло. Потім захотіли картинку — він у бігах. Не вийшло, я сам прийшов. Подивимося, що буде далі. Судячи з ажіотажу, мабуть, є певні підстави вважати, що це доволі гарно зрежисована ситуація», — повідомив він ЗМІ.

Як правоохоронці виходитимуть із ситуації, що склалася, і чи не перетвориться ця справа на чергову мильну бульбашку, покаже час. Нині ситуацію у прес-службі ГПУ коментують стримано. «Все, що можемо повідомити, то це те, що неправомірну вигоду посадовці міськради отримували за сприяння в позитивному вирішенні «земельних питань», які виносилися на сесію Ужгородської міської ради. Наразі затримано посередника під час отримання частини неправомірної вигоди. У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 368 КК України — отримання неправомірної вигоди службовою особою, на підставі ухвали слідчого судді на даний час тривають обшуки у приміщенні Ужгородської міської ради, а також житлових приміщеннях окремих співробітників Ужгородської міської ради», — повідомили «Голосу України» в прес-службі силового відомства.

Інший резонансний випадок стався днями у столиці. Детективи НАБУ затримали помічницю судді Апеляційного суду Київської області. Як зазначили у прес-службі силового відомства, судовий працівник ввела в оману громадянина, стверджуючи, що може сприяти позитивному рішенню колегії суддів Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ. За це потрібно було заплатити 23 тисячі доларів.

 «Вона отримала обумовлену суму грошових коштів, після чого була затримана детективами. Помічниці судді повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 («Шахрайство»), ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України («Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі»). Подано до суду клопотання про обрання запобіжного заходу», — повідомили там.

 

Довідка

За інформацією НАБУ, на початок січня 2017 року загальна сума збитків у справах, які розслідують детективи, становить 82 мільярди гривень. Усі вони нині перебувають на стадії розслідування.

Ще одного служителя Феміди затримали у Кропивницькому. Спецоперацію провели ГПУ спільно із СБУ. Правоохоронці повідомили, що суддя районного суду Микола Сарап вимагав три тисячі доларів за умовний термін покарання наркодилеру. Під час проведення обшуків у його автомобілі знайшли тисячу доларів, які йому нібито раніше передав посередник.

Розгорівся скандал і на Львівщині. Правоохоронцям вдалося затримати в. о. заступника начальника Львівської митниці ДФС. Про це на своїй сторінці у Фейсбуку повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос. За його словами, правоохоронці задокументували факт вимагання та отримання чиновником неправомірної вигоди у розмірі 15 тисяч доларів.

«Гроші вимагав та отримав від підлеглих працівників як щомісячну «данину» з тих, хто перетинає митний кордон держави. Його затримано в порядку ст. 208 КПК України. Грошові кошти виявлено та вилучено в повному обсязі під час проведення огляду місця події», — написав він.

Ще один гучний інцидент стосується Нацполіції. Ватажок банди наркодилерів намагався підкупити керівництво Львівської обласної поліції, щоб забезпечити невтручання правоохоронців у наркоторгівлю. Як повідомили у прес-службі Нацполіції, 34-річний львів’янин, раніше судимий за пограбування та втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, налагодив у місті мережу постачання та збуту важких наркотиків — метадону, субутексу та амфетаміну.

Зловмиснику вдалося налагодити зв’язки з окремими поліцейськими-хабарниками, яким він щомісяця сплачував 10—20 тисяч гривень. Наркоділок звернувся до заступника начальника управління внутрішньої безпеки поліції області та запропонував йому та начальнику підрозділу 100 тисяч гривень. Правоохоронці затримали організатора злочинної групи та його поплічників, а також встановили особи поліцейських, які кришували наркобізнес.

 

Коментар

Прес-служба Нацполіції: «Незважаючи на всі перепони та складнощі, робота з очищення країни від корупціонерів триває. Лише у 2016 році 190 особам повідомлено про підозру, а до суду скеровано 443 кримінальні провадження. Щоб затримати хабарника, потрібно провести великий об’єм роботи, часто об’єднавши зусилля оперативників Департаменту захисту економіки та слідчих як Національної поліції, так і прокуратури, а також інших правоохоронних органів. Адже викриття, документування та затримання посадовця-корупціонера — процес, що може тривати не один місяць. Ми повинні провести всі процесуальні дії, щоб за судовою ухвалою особа зазнала максимальне покарання. Хоча, як показує практика, незважаючи на безапеляційні докази, судді виносять дуже м’які вироки — штрафні санкції, сума яких порівняно з отриманою — смішна».

Олександр ПЕКНИЙ.