Перший Міжнародний конкурс-фестиваль "Stankovych fest", який відбудеться з 9 по 12 лютого на базі двох санаторіїв курортної Свалявщини -- на малій батьківщині всесвітньовідомого композитора Євгена Станковича, -- покликаний підтримати творчо обдаровану молодь, виявити юні таланти та відкрити нові зірки.

 

Про творчий задум, а також підготовку та проведення цього мистецького заходу, який планують зробити щорічним, організатори розповіли під час брифінгу в Ужгороді.

 

Учасники змагатимуться у чотирьох вікових категоріях від 5 до 25 років у номінаціях: музичне, хореографічне та образотворче мистецтво. У конкурсах виступатимуть індивідуальні виконавці, ансамблі та великі колективи.

 

-- Номінація "юний композитор" -- цікавинка нашого конкурсу, -- каже член журі фестивалю художній керівник Державного заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук. -- Загалом ми отримали заявки на участь у конкурсі з усіх областей України, а також із-за кордону -- Угорщини та Словаччини.

 

Для гостей фестивалю також передбачена насичена культурна програма та змістовне дозвілля. Зокрема, наприкінці кожного конкурсного дня члени журі проводитимуть майстер-класи для учасників змагань.

 

До речі, оцінюватиме виступи міжнародне журі, до складу якого ввійдуть відомі діячі культури світового рівня. Серед них -- Етелла Чуприк, Володимир Микита, Михайло Чембержі, Олександр Олійник, Лілія Сандулеса, Віктор Плоскіна. Головою журі буде сам маестро, народний артист України, лауреат Шевченківської премії Євген Станкович.

 

Призовий фонд фестивалю становить 30 тисяч гривень. Спеціальні призи підготовані і від журі та окремо від Євгена Станковича.

 

Фестиваль-конкурс відкриється концертом членів журі 9 лютого у санаторії "Квітка полонини". Тоді ж розпочнуться й конкурсні прослуховування. Урочисте нагородження та гала-концерт переможців відбудуться 12 лютого в атріумі облдержадміністрації.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України