Льодохід величезної сили на річках Закарпаття накоїв чимало лиха у краї.

 

Усе відбувалося неймовірно швидко. Проливні дощі не вщухали і річки виходили з берегів, затоплюючи поля й обійстя селян, переливалися через автодороги, а на річках тріщав небаченої сили льодохід. Щоправда, вже в суботу зранку голова ОДА Геннадій Москаль повідомив, що критична ситуація минула. О першій годині ночі крига по Тисі пройшла на територію Угорщини, рівень води в основних річках області пішов на спад, нових підтоплень дворогосподарств за ніч не зафіксовано. Проблем із водо-, газо- і енергозабезпеченням, на щастя, не виникало. Але люди не переставали боротися з водою. Бригади рятувальників відкачували її з підтоплених протягом п'ятниці підвалів і дворогосподарств. Піротехніки облДСНС, їхні колеги із сусідніх областей та військові 128-ї гірсько-піхотної бригади здійснили понад два десятки підривів льодових заторів. Найбільшої біди стихія накоїла в селі Бронька Іршавського району, де зруйновано три житлові будинки.

 

Голова ОДА запропонував людям два варіанти: або "знайдуть собі схожі за параметрами будинки за ринковою ціною у Броньці чи сусідніх селах, а ми придбаємо їх за рахунок обласного бюджету, або ж надамо цим сім'ям матеріальну допомогу для будівництва нового житла на старому місці".

 

У неділю ввечері надійшла тривожна інформація: через велетенський льодовий затор завдовжки понад п'ять кілометрів, що почався в річці Уж на території Словаччини, виникла загроза підтоплень частини Ужгорода та сусіднього села Сторожниця. Українська сторона запропонувала словакам допомогу. Утім, там упоралися власними силами, і вже вночі з неділі на понеділок та зранку спецтехнікою розчистили затор.

 

А на Закарпатті ранок понеділка видався сонячним і теплим -- біда відійшла. Відповідні комісії фіксують завдану шкоду, а рятувальні структури продовжують роботу з ліквідації.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України