На полях Хмельниччини у більшості районів ще зберігається чималий покрив снігу, але агрономи вже пильно придивляються до того, як почуваються озимі. В області ними засіяно 231 тисячу гектарів. Це майже на двадцять тисяч менше, ніж торік. Але дехто компенсував таке зменшення ріпаковим клином. На зиму його було посіяно 74 тисячі гектарів, і це чи не один з найвищих показників за останнє десятиліття.

 

Вибір на користь тієї чи іншої культури в господарствах робили насамперед з огляду на її рентабельність та очікувані ціни. Але суттєву роль відіграли і кліматичні умови посівної. Осінь була настільки посушливою, що волога повністю пішла з родючого шару ґрунту. Через очікування сприятливіших умов мусили пропустити навіть граничні строки посівної. Багатьом доводилось застосовувати спеціальні технології, аби насіння все-таки дало сходи. Без негативних наслідків для озимих культур все це не обійшлося. Співробітники Хмельницької державної сільськогосподарської дослідної станції стверджують, що через згадані причини енергія зерна була доволі низькою. Через це і сходи вже початково були не надто сильними. До початку холодів вони так і не зуміли активно розвинутися, набрати необхідної форми, щоб добре пережити зиму. Доволі кволими пішли під сніг.


І хоча нинішня зима видалась і помірно холодною, і з чималими сніжними опадами, проте рослинам виживати доволі непросто. В обласному департаменті агропромислового розвитку констатують: в доброму і задовільному стані перебуває 76 відсотків озимих зернових. А практично четверта частина посівів слабкі та зріджені. Озимий ріпак постраждав ще більше: добре переносять зиму лише дві третини площ, решта — так само слабкі.


Те, що рослини не в найкращому стані, підтвердили й відібрані агрономами дослідної станції моноліти. Озимим не загрожує загибель, однак процеси життєдіяльності пригнічені, відбуваються не надто активно. Зернові вже відстають у розвитку, а до весни ця затримка може ще збільшитись.


У господарствах не роблять із цього великої трагедії. Сподіваються, що за сприятливих погодних умов ситуація поліпшиться, і з настанням тепла культури підуть в ріст. Однак лише на милість природи не покладаються.


Як розповіли у приватних розмовах господарники, дехто зіткнувся з певними проблемами постачання окремих видів добрив, особливо тих, що використовуються для першого підживлення. І справа тут не в їх дефіциті, а в тому, що всі  активно запасаються ними. І це означає, що при першій же нагоді поля добре підживлять.


Мало того, як розповіли в облагропроді, дехто уже розпочав цю роботу. В Білогірському районі є господарство, в якому просто по снігу підживили майже півтори тисячі гектарів.


Для багатьох така технологія може здатися доволі незвичною. Однак у згаданому господарстві її використовують протягом багатьох років. Суть така: добриво вносять просто по снігу. Але тільки-но він почне танути, живильні речовини одразу потраплять у ґрунт. Переконують, це тільки допоможе отримати високий врожай.


Але радити всім діяти саме так не беруться. Бо кажуть, потрібно мати особливе агрономічне чуття, котре й підкаже, коли саме розпочинати таку роботу, щоб і рослинам була користь, і досить дорогі хімікати не витратити даремно.


Хоча в народі така практика відома давно. Її можна використовувати, якщо з’являються так звані лютневі вікна. Це коли вдень температура піднімається до плюсових значень і на окремих ділянках можна спостерігати відлигу, тобто відкриваються вікна. Тоді у них і вносять добрива.


Агрономи з досвідом додають: хоч до завершення зими ще далекувато, лютневі вікна використовували навіть для посіву ячменю. Однак подібне швидше історія, ніж практика. В такі ранні строки на Хмельниччині, як правило, до посівної ще не приступають.


Та в господарствах не виключають, як тільки підвищення температури буде стабільним, розпочнуть польові роботи. Маючи досвід кількох останніх посушливих років, намагатимуться максимально використовувати всю живильну вологу, що є на полях.

Адже на відміну від попередніх сезонів, сніг все-таки прикрив озимі й дав надію на те, що вони переживуть морози, і навесні активно підуть в ріст.

Хмельницька область.

ДО РЕЧІ

Доки не сіють, є час повчитись


Департамент агропромислового розвитку Хмельницької ОДА перед весняною посівною провів навчання аграріїв краю. Під час семінару учасникам розповіли про основні зміни в податковому законодавстві у зв’язку зі збільшенням рівня прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Бухгалтери акцентували увагу на нововведеннях Податкового кодексу щодо адміністрування низки податків та зборів. А змін у трудовому, земельному законодавстві, у питаннях оренди землі та відповідальності за порушення норм законодавства торкнувся спеціаліст із земельних відносин. Крім того, банкіри наголосили на особливостях умов кредитування аграрного сектору нинішнього року. Усі ці питання вкрай важливі для практиків, що ведуть аграрний бізнес.


На наступних семінарах, які обіцяють в облагропроді, розглядатимуть і теми проведення ефективної посівної, особливості догляду за рослинами в теперішніх умовах.