Тривалий час не вирішується питання з призначенням керівника Волинського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт». У різні інстанції надходять листи з проханням нарешті розв’язати кадрову проблему. Один із них, адресований Уповноваженому Президента України з прав людей з інвалідністю Валерію Сушкевичу і підписаний провідними тренерами та спортсменами-паралімпійцями Волині, потрапив до редакції нашої газети.

 

2014 рік. Голова ОДА Григорій Пустовіт, Володимир Гащин і призерка зимової Паралімпіади в Сочі з біатлону Юлія Батенкова з чоловіком (на знімку зліва направо).

 

2014 рік. Володимир Гащин (на знімку праворуч) показує голові ОДА Григорію Пустовіту прапор України, підписаний волинськими спортсменами під час проведення Паралімпійських та Дефлімпійських ігор.

 

Чорною буває не лише заздрість, а й невдячність

З 1993-го по осінь 2015 року регіональний центр «Інваспорту» на Волині очолював заслужений працівник фізкультури і спорту України Володимир Гащин. Професіонал вищого гатунку. Прямий, відвертий, гострий на слово, він не хилив голову перед начальством. За 22 роки роботи на посаді пройшов зі своїми вихованцями чотири літні і стільки ж зимових паралімпіад, три дефлімпіади! У скарбниці волинян — 37 паралімпійських медалей! Вихованцями Гащина вважають себе сім заслужених тренерів України, 10 заслужених майстрів спорту, 20 майстрів спорту міжнародного класу. Понад 150 разів на чемпіонатах світу і Європи на честь волинських спортсменів-інвалідів піднімався прапор і звучав Гімн України.

Тож коли місцеві чиновники вирішили усунути його з посади, на захист В. Гащина стали не лише спортсмени, тренери, а й ветерани волинського спорту, міністр молоді та спорту Ігор Жданов, Уповноважений Президента України у справах людей з інвалідністю Валерій Сушкевич. Однак прославленого тренера все-таки звільнили. На його місце призначили Юрія Костюка.

Готуючи цей матеріал, мені довелося зустрітися з Володимиром Гащиним. Найбільше у сповіді тренера-ветерана вразила позиція теперішнього заступника голови облради, а тоді — керівника приватного вузу і голови профільного комітету облради Романа Карпюка, який, на думку Володимира Гащина, і став ініціатором його зміщення з посади. Свого часу Роман Карпюк був ректором Луцького інституту розвитку людини (регіонального підрозділу Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна»), де здобув собі і славу, і вчені регалії, а відтак і матеріальне благополуччя завдяки високим результатам спортсменів з інвалідністю, оскільки саме там переважно вчилися студенти-паралімпійці. Багато років він як науковець співпрацював із центром «Інваспорт», а Володимир Гащин був почесним гостем його вишу.

Не ставте в провину літа

Дещо раніше відбулася наша розмова з Романом Карпюком, який тепер обіймає посаду заступника голови обласної ради. «Юрій Костюк був призначений правильно тому, що робота почала затухати, — зауважив Роман Петрович. — Володимир Гащин багато зробив для розвитку інвалідного спорту, але вже не проводив ніякої селекційної роботи».

Стоп, Романе Петровичу, про роботу, між іншим, свідчать її результати. На останніх Паралімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро, найбільш вдалих для України, волинські спортсмени були представлені лише футболістом Віталієм Романчуком, який став паралімпійським чемпіоном. Питається, а де ж та знаменита селекція? Адже на попередніх Паралімпійських іграх представництво волинян було ширшим, а здобутки — вагомішими! На послаблення цієї роботи нарікає в листі до керівництва області начальник Укрцентру «Інваспорт» О. Скугарева.

Однією з причин звільнення Володимира Гащина Роман Карпюк називає вік — на той час йому виповнився 71 рік. Але ж світова практика знає багато прикладів, коли в поважному віці тренери досягають зі своїми підопічними рекордних показників!

До речі, Юрій Костюк, який за поданням Романа Карпюка змінив на посаді начальника регіонального центру Володимира Гащина і пропрацював лише кілька місяців, теж вихованець уславленого тренера. Чемпіон Паралімпійських ігор у Турині з лижних гонок, володар інших олімпійських нагород, переможець і призер багатьох змагань високого рівня, заслужений майстер спорту, кавалер орденів «За заслуги» ІІ та ІІІ ступенів. На жаль, призначення його на посаду Волинською обласною радою відбулося з порушеннями, що було визнано постановою Окружного адміністративного суду. Забракло Юрію Костюку і досвіду як керівнику. З посади довелося звільнитися за власним бажанням.

А граблі уперто не бачать

Після Юрія Костюка місцеві функціонери призначили т. в. о. керівника регіонального центру Віктора Галана-Влащука. В цьому статусі він перебуває і досі. Укрцентр «Інваспорт» така ситуація не влаштовує. У листі щодо погодження кандидатури В. Галана-Влащука, надісланому в листопаді минулого року на адресу голови обласної ради Ігоря Палиці і голови ОДА Володимира Гунчика за підписом начальника Укрцентру «Інваспорт» Оксани Скугаревої, йдеться: «Відповідно до розпорядження Волинської обласної ради від 19.02.2016   № 41-р на посаду т. в. о. начальника Волинського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів призначено  В. Й. Галана-Влащука. Звертаємо увагу, що згідно з чинним законодавством України поняття заміщення застосовується тільки до тимчасового виконання обов’язків керівників та не пізніше місячного строку з дня прийняття тимчасово виконуючого обов’язки на роботу, до вищого органу повинні бути подані документи для призначення керівника на посаду. Цей орган у місячний строк з дня отримання документів повинен розглянути їх та прийняти відповідне рішення. Так, усупереч чинному законодавству України було порушено строк для подання до Укрцентру «Інваспорт» документів на погодження кандидата на посаду начальника Волинського регіонального центру з фізичної культури і спорту «Інваспорт».

У листі наголошується: начальник регіонального центру «Інваспорт» призначається на посаду і звільняється з неї за погодженням із начальником Українського центру «Інваспорт». Про це йдеться у пункті 14 Типового положення «Про регіональні та місцеві центри з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт», затвердженого Постановою уряду від 20.08.2011 року № 766 «Деякі питання центрів з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт». Окрім того, пунктом 5.1 Положення про Волинський регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» (затвердженого розпорядженням голови обласної ради від 28.05.2012 за № 162) також визначено, що керівник регіонального центру призначається на посаду Волинською обласною радою за поданням голови ОДА та погодженням з Укрцентром «Інваспорт».

Остаточний вердикт такий: «У зв’язку з тим, що Галан-Влащук В. Й. був призначений на посаду т. в. о. начальника Волинського регіонального центру фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» без погодження з Укрцентром «Інваспорт», без подання обласної державної адміністрації, кандидатуру на посаду начальника Волинського регіонального центру фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» не погоджуємо».

У цьому ж листі від Укрцентру «Інваспорт» зазначається, що під час висунення та обговорення кандидатур на посаду начальника волинського «Інваспорту» було підтримано кандидатуру Богдана Кулика як досвідченого фахівця у сфері роботи зі спортсменами з інвалідністю. Йдеться про нього і в згаданому раніше листі-проханні до Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича, підписаному відомими волинськими спортсменами і тренерами. Серед них старший тренер футбольної команди чемпіонів ХV літніх Паралімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро, повний кавалер орденів «За заслуги» Ігор Тимофєєв, Володимир Гащин та багато інших. Саме Богдана Кулика останній готував собі на заміну.

Український центр із фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» 25 січня ще раз звернувся з листом до голови Волинської обласної державної адміністрації: висловився за кандидатуру Богдана Кулика і попросив підготувати до обласної ради подання щодо його призначення. А вже наступного дня, 26 січня, на засіданні профільної комісії (постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму) обласної ради розглянули питання про начальника Волинського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт». Члени комісії підтримали кандидатуру Віктора Галана-Влащука. Рекомендовано відділу з питань управління спільної власності вжити заходів для погодження його кандидатури в Українському центрі «Інваспорт», а депутатам — після проходження узгоджень — призначити його на посаду.

Рішення приймалося, як розповів присутній на засіданні комісії Володимир Гащин, усупереч думці провідних тренерів і спортсменів Волині, які підтримали кандидатуру Богдана Кулика. Така ж позиція в цьому питанні й Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича. Про все це ще до засідання було відомо голові комісії — ректору Луцького національного технічного університету Петру Савчуку, однак до уваги ці обставини ніхто не взяв. Знову наступаємо на ті самі граблі?!

Хочеться, щоб обласна рада та Укрцентр «Інваспорт» знайшли спільну мову і призначили керівником регіонального центру справді достойну людину. А ще — аби належним чином вшанували видатні заслуги у становленні і розвитку паралімпійського спорту Володимира Гащина. Батя, як його з повагою називають спортсмени і тренери, заслужив на це своєю невтомною працею.

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

Волинська область.

 

(Див. http://www.golos.com.ua/article/283876)