Два місяці мешканці кількох квартир у центрі Кропивницького буквально замерзають у власних домівках. Причина вимушеної «кріотерапії» — порив системи опалення, який стався... 13 листопада минулого року. Систему ремонтники нібито полагодили, проте тепло на кілька квартир і досі не подають.

Хроніка замерзання

Пенсіонерка Ніна Никанорівна Токарєва (на знімку) все життя пропрацювала художником. Каже, займатися улюбленою справою тепер не може через вкрай низьку температуру повітря в приміщенні. В її невеличкій квартирі по Чорновола, 46 — трохи більше 10 градусів тепла.

«Вже два місяці однаково одягненою ходжу і по вулиці, і в квартирі», — бідкається згорьована жінка. Згадує — гарячою водою почало затоплювати підвал. Жеківські ремонтники «полагодили» систему наступного дня, проте зауважили, що доведеться «тимчасово перекрити опалення». Коли через кілька днів пенсіонерка не отримала довгоочікуваного тепла, працівники ЖЕО пояснили — тепла не буде через те, що їм не дають доступу до комунікацій мешканці двох квартир (одна на першому, друга — на другому поверсі).

«Ми його (одного з сусідів. — Авт.) уже просили по-людськи. Головний інженер і начальник ЖЕО прийшли. Кажемо: «Давайте відсунемо шафу, заваримо, там на 20 хвилин роботи, і люди будуть з теплом». Його реакція була досить різкою та неприємною для нас», — дивується пенсіонерка.

Далі розповідає, що в ЖЕО намагалися вирішити проблему альтернативним шляхом, і жеківці зверталися в квартиру № 12 на першому поверсі, але й там мешканці не пустили ремонтників до себе.

«Я живу тут 15 років. За цей час великих поривів не було. Мені розповідали, що раніше ці проблеми вирішували швидко і сусіди дбали про сусідів. Тепер, на жаль, усе по-іншому», — показує стіни, вкриті грибком, Ніна Никанорівна. У її квартирі пліснява майже скрізь — у коридорі, на кухні за холодильником. Батареї холодні. Аби хоч якось зігрітися, жінка використовує електрокамін, який на ніч позичає в сусідньому офісі. Удень доводиться вмикати газову духовку. Через холод та задуху в квартирі загинули всі квіти. Поки що разом із господаркою тримаються дві кішки.

«У мене хворі серце та судини, весь цей «обігрів» уже не раз призводив до загострення. Від «опалення» вигорає кисень, дихати нічим, голова паморочиться. Кілька разів викликала лікаря. Але сусіди не реагують. А це ж може трапитися з кожним. Усі під Богом ходимо»...

Ті, що під Богом

Щоб дізнатися, як зимують сусіди Ніни Никанорівни, в її супроводі піднімаємося на других поверх. З одних дверей виглядає молодий чоловік, який називається Юрієм і каже, що він — родич господарів квартири. Цікавимося, чи холодно в його помешканні. Хлопець виносить термометр, на якому — 11 градусів тепла.

«...І це при тому, що всю ніч працює електрообігрівач. А ще кочегаримо газовою плитою, тож за місяць газу йде більше сотні «кубів». Дуже холодно: і 6 градусів тепла було, і 3. Ми з дружиною добре одягаємося, а коли спимо — вкриваємося кількома ковдрами. Ми вже загартовані, але подумуємо до тепла жити в іншому помешканні», — розповідає новий знайомий.

Ті самі й комунальники

Будинок по Чорновола, 46 зведено у 1900 році. Всі комунікації тут — під підлогою вздовж зовнішньої стіни. Начальник ЖЕО № 1 Світлана Ковальова розповідає, що ремонтники вже два місяці не можуть дістатися до мереж через те, що власник відмовляється їх туди допускати. Численні звернення до міського голови теж не допомогли.

«Нам потрібно заглушити подачу гарячої води. Це можна зробити або в квартирі, або на горищі, де нині мансардний поверх і куди нас теж не пускають. Ми продумували альтернативні варіанти: пустити трубу по поверхні зовнішньої стіни або розбити стіну. Але це не вихід із ситуації», — розповідає начальник ЖЕО № 1 Світлана Ковальова. Заступник начальника ЖЕО Ірина Воробйова називає номери квартир, які не дають доступу ремонтникам, — 12 і 16. Каже, зробили все, що могли: завели пластикову трубу через комору під сходами в підвал.

«Ми туди (до власників квартири, які не допускають ремонтників до мереж. — Авт.) приходили двічі в супроводі правоохоронців у грудні. Нас не пустили. Їм дали ще три дні на роздуми, потім знову прийшли. Вони нас із криками вигнали. Дали їм офіційне попередження, та вони відповіли, що відмовляються пускати. Нині ми готуємо позов до суду і будемо позивачами», — коментує Світлана Ковальова.

Рахунків за теплопостачання Ніні Никанорівні разом із мешканцями ще кількох холодних квартир за «льодовиковий період» не виставлятимуть, пообіцяли в ЖЕО, зазначивши, що надали тепловикам усі необхідні документи. Коли закінчаться випробування холодом у власній квартирі, пані Токарєва не знає і сподівається на те, що сусіди все ж схаменуться і таки нададуть доступ до мереж. А поки що жінка навіть помитися нормально не може: «Прийняти душ і вийти мокрою в такий холод — це стовідсотково захворіти. А в мене з пенсії після сплати комунальних послуг та купівлі необхідних ліків не залишається майже нічого»...

Ігор ВЬЮН.

Фото Олени КАРПЕНКО.