Льодохід величезної сили на річках Закарпаття накоїв чимало лиха у краї. Все відбувалося неймовірно швидко. Проливні дощі не вщухали, і річки виходили з берегів, затоплюючи поля й обійстя селян, переливалися через автодороги, а на річках тріщав небаченої сили льодохід. Щоправда, вже в суботу зранку голова ОДА Геннадій Москаль повідомив, що критична ситуація минула. О першій годині ночі крига по Тисі пройшла на територію Угорщини, рівень води в основних річках області пішов на спад, нових підтоплень домогосподарств за ніч не зафіксовано. Проблем із водо-, газо- і енергозабезпеченням, на щастя, не виникало. Але люди не переставали боротися з водою. Бригади рятувальників відкачували її з підтоплених протягом п’ятниці підвалів і домогосподарств. Піротехніки облДСНС, їхні колеги з сусідніх областей та військові 128-ї гірсько-піхотної бригади здійснили понад два десятки підривів льодових заторів. Найбільшого лиха стихія накоїла у селі Бронька Іршавського району, де зруйновано три житлові будинки.

Голова ОДА запропонував людям два варіанти: «або знайдуть собі схожі за параметрами будинки за ринковою ціною в Броньці чи сусідніх селах, а ми придбаємо їх за рахунок обласного бюджету, або надамо цим сім’ям матеріальну допомогу для будівництва нового житла на старому місці».

У неділю ввечері надійшла тривожна інформація: через велетенський льодовий затор завдовжки понад п’ять кілометрів, що почався на річці Уж на території Словаччини, виникла загроза підтоплень частини Ужгорода та сусіднього села Сторожниця. Українська сторона запропонувала словакам допомогу. Утім, там впоралися власними силами і вже вночі з неділі на понеділок спецтехнікою розчистили затор.

А на Закарпатті ранок понеділка видався сонячним і теплим — лихо відступило. Відповідні комісії фіксують завдану шкоду, а рятувальні структури продовжують роботу з ліквідації наслідків негоди.

Василь НИТКА.

Закарпатська область.