Уряд виконує своє завдання зі стабілізації та відновлення зростання національної економіки, про що свідчать статистичні дані за 2016 рік. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів заявив прем’єр Володимир Гройсман та запропонував заслухати відповідний звіт голови Держслужби статистики Ігоря Вернера.

 

Голова Держслужби статистики насамперед повідомив, що минулого року вдалося досягти одного з головних стратегічних пріоритетів — макроекономічної стабілізації та після двох років безперервного падіння економіки вийти на її поступове зростання. «У ІІІ кварталі 2016 року ВВП збільшився на 2 відсотки», — зазначив І. Вернер та додав, що в ІV кварталі порівняно з відповідним періодом 2015 року ВВП зріс на 4,5—4,8 відсотка.


Коли йдеться про промисловість, то після 13-відсокового падіння у 2015-му минулого року вона показала 2,4 відсотка зростання. А найкраще торік спрацювали металурги, які наростили виробництво на 5,9 відсотка, харчова промисловість — зростання на 3,9 та переробна — плюс 3,5 відсотка.


Сільське господарство (після падіння у 2015 році на 4,8 відсотка) у 2016-му вийшло на 6,1 відсотка зростання виробництва. Водночас у 2016 році спостерігалося скорочення поголів’я свиней (на 5,5 відсотка) та великої рогатої худоби (на 2), а також виробництва яєць на 9,9 відсотка.


Наводячи дані про динаміку цін на продукти харчування, голова Держслужби статистики поінформував, що у 2016 році вони зросли лише на 3,2 відсотка (у 2015-му — на 40,1), а на деякі продукти навіть знизилися. Поряд із цим на 47,2 відсотка подорожчали комунальні послуги та на 22,5 — алкогольні напої і тютюнові вироби.


«Загалом відбулась істотна стабілізація цінової ситуації на споживчому ринку — тут інфляція становила 12,4 відсотка і була у 3,5 разу нижча порівняно з 2015 роком», — зазначив І. Вернер.


Коментуючи представлені статистичні дані, прем’єр закликав приділяти більшу увагу моніторингу цін. «Люди кажуть, що за деякими позиціями зросли ціни і на 20, і на 30 відсотків, наприклад, по молочці», — зазначив він та наголосив на важливості того, щоб підвищення зарплат не нівелювалося підвищенням цін.


Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Про порядок зарахування частини акцизного податку виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування», а також схвалив кандидатуру генерала поліції Сергія Князєва на посаду голови Національної поліції України.