Додаткові можливості співпраці з Північноатлантичним альянсом та протидію сучасним викликам обговорювали під час круглого столу «Україна—НАТО: невійськова співпраця як спільна відповідь гібридним загрозам». У заході взяли участь заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, керівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн, керівник Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков, представники уряду, міжнародних організацій, експерти.


Зокрема, Оксана Сироїд звернула увагу на те, що нині для України надзвичайно нагальним є пошук моделі парламентського контролю за сектором безпеки і оборони.


«На жаль, ми ще далекі від розуміння, усвідомлення потреби місії цивільного контролю, зокрема парламентського, і тим паче його застосування. Але позитивним є те, що маємо певний досвід, щиру дискусію, впроваджуємо деякі інструменти», — зазначила заступник Голови Верховної Ради.

 

 

За її словами, модель національної безпеки для України, з огляду на місію цивільного контролю, потребує тривалого відвертого обговорення. Тому вона закликала міжнародних партнерів, експертів у цих дискусіях бути максимально критичними і відвертими.


«Маємо усвідомлювати, що саме війна може бути поштовхом для пошуку нових безпекових моделей, відповідей на загрози, які сьогодні маємо», — сказала парламентарій.


Крім того, Оксана Сироїд назвала агресію Росії на сході України війною проти західної цивілізації, ліберального порядку, який був заснований після Другої світової війни.


«Російська Федерація намагається нівелювати такі цінності, як права людини, верховенство права, демократія. Саме на них було побудовано всі повоєнні інститути — ООН, Раду Європи, Євросоюз і НАТО. Ми відчуваємо, наскільки ці цінності вже є підірваними. На жаль, не маємо достатньо інструментів, щоб їх захистити і гарантувати, оскільки інститути, які мали б це робити, перебувають під впливом Росії», — сказала вона.


Єдиний інститут, який має автономію і незалежність від РФ, підкреслила заступник Голови Верховної Ради, — це НАТО.


«Політична складова Альянсу повинна більше звертати увагу на те, в який спосіб забезпечити пропорційність між гарантуванням прав людини і безпекою в державі, оскільки громадські організації, що опікуються відповідним питанням, не відчувають цього», — зазначила Оксана Сироїд.


Керівник Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков наголосив, що з 2014 року рівень підтримки Альянсом України на політичному і практичному рівнях є безпрецедентним.


Він нагадав: торік на саміті у Варшаві Україна була єдиною партнерською державою, яка мала окрему зустріч із союзниками на найвищому рівні. Це один із прикладів того, наскільки важливим для НАТО є партнерство з Українською державою.


«Звичайно, Альянс продовжує підтримувати суверенність і територіальну цілісність вашої країни. Це було доведено на багатьох політичних рівнях. Союзники НАТО мають чітку позицію щодо незаконної анексії Криму. Також уважно стежать за ситуацією на Донбасі», — сказав Александер Вінніков.


Також, повідомив він, союзники України в Північноатлантичному альянсі ухвалили всеохоплюючий пакет допомоги для проведення реформ у галузі безпеки і оборони, зокрема запровадження цивільного контролю. Крім того, обговорюватиметься питання створення цільових фондів, які покриватимуть початкові потреби на кібербезпеку.


«А ще у нас є програми для розбудови освіти у сфері оборони. Також хочемо запровадити платформу, де ділитимемося знаннями щодо протидії гібридній війні», — розповів керівник Представництва НАТО в Україні.


Александер Вінніков зауважив, що невійськова співпраця з Україною є дуже важливою, оскільки Альянс нині адаптовується до нових викликів у сфері безпеки. «Ми маємо довгострокову стратегію для боротьби із сучасними загрозами. НАТО не шукає конфронтації, а захищатиме всіх союзників проти будь-яких загроз»,— наголосив він.