Виставку "Пам'ять і скорбота єврейської громади Волині" відкрито у Волинському краєзнавчому музеї. Захід присвячено 75-річчю масового розстрілу єврейського населення краю.

 

На знімках:

 

на цих світлинах зображені євреї Луцька,
чиє життя трагічно обірвалося в 1942 році

 

лучани знайомляться з експозицією виставки

 

У центрі експозиції -- фото з архіву музею Яд Вашем (Ізраїль) 42 лучан єврейської національності, які загинули під час окупації міста фашистами. Привертають увагу і сувій тори ХVII століття, переданий музею в 1980 році Тетяною Кондратюк, срібні речі єврейської релігійної атрибутики, фото 1930-х років великої хоральної синагоги в Луцьку, світлини зруйнованого в 1942 році луцького гетто.

 

На окремому стенді -- видані в повоєнний період в Ізраїлі і передані до музею волинськими євреями книги пам'яті міст і містечок області, де переважало єврейське населення: Маневичів, Городка, Лишнівки, Каменя-Кширського, Рожищ, Горохова, Ковеля, Володимира-Волинського, Олики. Окремий розділ становлять копії документів з Державного архіву області про діяльність окупаційної гітлерівської влади щодо євреїв. Чи не в кожному наказі, розпорядженні, оголошенні нацистів читаємо страшне слово "розстріл".

 

Цікавий екскурс минулим єврейської громади Луцька зробили науковий співробітник музею Олена Дубень, лучанка Наталія Гавриленко, краєзнавці.

 

ДОВІДКОВО.

 

Загалом на Волині за роки війни гітлерівцями і їх прислужниками було знищено 110 тисяч євреїв, з них 25 658 -- у Луцьку.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України