Через блокування тендера на медпрепарати для перитонеального діалізу на Закарпатті опинилося під загрозою життя 18 хворих, які щодня по чотири рази змушені приймати препарати для проведення перитонеального діалізу.

 

З цього приводу забив на сполох голова ОДА Геннадій Москаль: "Ще минулого року Міністерство охорони здоров'я мало закупити для цих людей медикаменти, на які виділено 2,5 мільйона гривень. Закарпатська обласна клінічна лікарня оголосила через систему ProZorro тендер, однак він уже кілька разів не відбувся через те, що київська фірма ТзОВ "Лінк-Медитал" постійними скаргами в Антимонопольний комітет України (АМК) припиняє процедуру торгів". Відтак керівник облдержадміністрації констатує: днями через ускладнення хвороби один пацієнт помер. Тому він звернувся до МОЗу та Антимонопольного комітету України з проханням "негайно втрутитися в ситуацію, оскільки під загрозою опинилося життя людей".

 

Голова ОДА, повідомляє його прес-служба, попередив структури: якщо найближчими днями "питання з блокуванням тендерних процедур не буде вирішено, відповідальність за життя хворих повністю ляже на МОЗ та АМК". А ще висловив думку, що цей випадок вкотре доводить, що "жодної користі від приїжджих "реформаторів" (грузини вони чи американці) в медицині немає. Корупційні схеми через боротьбу за державні закупівлі в системі охорони здоров'я запроваджуються не на місцях, а в Києві. А фірмам, які беруть у цьому участь, на здоров'я і життя хворих наплювати".

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України