Усю мистецьку еліту України зібрав перший Міжнародний конкурс-фестиваль "Stankovych fest" -- наймасштабніше свято класичної музики в Україні. Його мета -- підтримати обдаровану молодь, виявити юні таланти та відкрити нові зірки.

 

На знімку:

 

Міжнародний конкурс-фестиваль "Stankovych fest"
відкриває сам маестро Євген Станкович

 

Конкурс триватиме чотири дні. Він розпочався 9 лютого у санаторії "Квітка полонини" курортної Свалявщини -- малій батьківщині всесвітньовідомого композитора, Героя України, Шевченківського лауреата, народного артиста України, академіка Євгена Станковича. Відкрився піснею--духовним гімном закарпатців "Верховино, світку ти наш!" у виконанні народного артиста України Петра Матія у супроводі Державного заслуженого академічного Закарпатського народного хору.

 

Першим на форумі талантів, на який з'їхалося понад півтисячі учасників з кожної області України, Словаччини і Угорщини, дали слово самому маестро Станковичу. Метр щиро привітав усіх. А перед тим сказав кореспондентові "Голосу України", що керівництво санаторію і району запропонувало провести конкурс його імені, а він погодився, бо "приємно на старість прийти на свою малу батьківщину, на рідну землю як почесний гість. Фестиваль може стати традицією, попри події на сході, й відкривати нові обдарування, адже Україна багата талантами. Вони, на жаль, їдуть за кордон. Але, сподіваюся, з часом повернуться... Я бажаю всім діткам мати гарне майбутнє і гарне майбутнє для нашої України".

 

Голова ОДА Геннадій Москаль у вітальному слові запросив на фінальний концерт переможців до облдержадміністрації. Генеральний директор -- головний лікар товариства "Сузір'я" (до складу якого входить і санаторій "Квітка полонини"), організатор і меценат форуму Павло Ганинець сказав, що ідея вшанувати знаменитого земляка визрівала у середовищі свалявської інтелігенції давно, однак взяти на себе весь тягар проведення такого заходу досі ніхто не наважувався. Вони ж створили громадську організацію, яку очолила Тетяна Голонич, котра і стала двигуном втілення ідеї. Насамперед зібрала кошти спонсорів. Дуже велику допомогу надало також Міністерство культури України, сприяв особисто Г. Москаль, керівниця Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук...

 

Усіх учасників свята музики розмістили в санаторіях "Квітка полонини" і "Поляна" на пільгових умовах.

 

Отже, півтисячі учасників змагаються у чотирьох вікових категоріях від 5 до 25 років у номінаціях: музичне, хореографічне та образотворче мистецтво. У конкурсах виступають індивідуальні виконавці, ансамблі та великі колективи.

 

Оцінює їх міжнародне журі, до складу якого увійшли відомі діячі культури світового рівня. Серед них -- Етелла Чуприк, Володимир Микита, Михайло Чембержі, Олександр Олійник, Віктор Плоскіна... Головою журі є сам маестро Євген Станкович.

 

У неділю в Ужгороді в облдержадміністрації відбудеться гала-концерт переможців, на яких чекають гран-прі й спеціальні призи.

 

Василь НИТКА.

Фото Миколи ПОЦКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України