У 2016 році для проведення капітальних робіт на об’єктах соціальної сфери, культури, освіти й комунального господарства регіону з обласного бюджету було виділено майже 120 млн. грн. — удвічі більше, ніж у 2015-му. Про це повідомила голова ХОДА Юлія Світлична.

— Щороку ми збільшуємо фінансування розвитку інфраструктури регіону.

В 2014-му на це було спрямовано 33 млн. грн., у 2015-му ми збільшили обсяги фінансування до 60 млн. Торік, завдяки бюджетній децентралізації і грамотному розподілу коштів, ми змогли направити на розвиток регіону з обласного бюджету майже 120 млн. грн., — розповіла Юлія Світлична. — Крім того, нам вдалося залучити до фінансування наших об’єктів більш як 150 млн. грн. із Державного фонду регіонального розвитку.

Загалом з обласного й державного бюджетів, а також Державного фонду регіонального розвитку, державного та регіонального фондів охорони довкілля на ремонти й реконструкції об’єктів соціальної та житлово-комунальної сфер області направили понад півмільярда гривень.

За ці кошти вдалося відновити й побудувати більш як 250 об’єктів. Важливо, що більшість відбудовних робіт — це капітальні ремонти з використанням енергозбережних технологій. Енергозбереження і енергоефективність — загальнонаціональний пріоритет, і Харківщина в цьому напрямі — безумовний лідер».

Одним із найважливіших напрямів фінансування у 2016 році стало створення комфортних умов для дітей у школах і дитячих садках області. Капітальні ремонти шкіл проведено практично у всіх районах, майже в 30 із них — із заміною вікон на енергозбережні.

— Важливо, що вперше за останні роки ми не тільки ремонтуємо, а й будуємо навчальні заклади, — зазначила Юлія Світлична. — Масштабним проектом для області є будівництво школи в мікрорайоні Мобіль селища Пісочин. Зараз це єдина в Україні школа, яка будується «з нуля» і такими темпами. Ми докладемо максимум зусиль, щоб цей заклад прийняв дітей уже цього року.

Ще один важливий напрям роботи — створення умов для фізичного розвитку молоді. В 2016-му  завершилося будівництво багатофункціонального фізкультурно-оздоровчого комплексу у Вовчанську. На реконструкцію будівлі й басейну ДЮСШ «Юність» міста Лозова, завдяки державній субвенції, удалося направити майже 10 млн. грн.

Микола КОСИЙ.

Харків.