Усю мистецьку еліту України зібрав перший Міжнародний конкурс-фестиваль «Stankovych fest» — наймасштабніше свято класичної музики в Україні. Його мета — підтримати обдаровану молодь, виявити юні таланти та відкрити нові зірки.

Конкурс триватиме чотири дні. Він розпочався 9 лютого у санаторії «Квітка полонини» курортної Свалявщини — малій батьківщині всесвітньовідомого композитора, Героя України, Шевченківського лауреата, народного артиста України, академіка Євгена Станковича (на знімку). Він і відкрив форум талантів, на який з’їхалося понад півтисячі учасників з усіх областей України, Словаччини та Угорщини. Голова ОДА Геннадій Москаль у вітальному слові запросив переможців на фінальний концерт до облдержадміністрації. А генеральний директор — головний лікар товариства «Сузір’я» (до складу якого входить санаторій «Квітка полонини»), організатор і меценат форуму Павло Ганинець розповів, що ідея вшанувати знаменитого земляка визрівала у середовищі свалявської інтелігенції давно, однак взяти на себе весь тягар проведення такого заходу досі ніхто не наважувався. Вони створили громадську організацію, яку очолила Тетяна Голонич, котра і стала двигуном втілення ідеї. Насамперед зібрала спонсорів. Дуже велику допомогу надало також Міністерство культури України, сприяв особисто Г. Москаль, керівниця Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук...

Півтисячі учасників змагаються у чотирьох вікових категоріях — від 5 до 25 років — у номінаціях: музичне, хореографічне та образотворче мистецтво. Оцінює їх міжнародне журі, до складу якого увійшли відомі діячі культури світового рівня — Етелла Чуприк, Володимир Микита, Михайло Чембержі, Олександр Олійник, Віктор Плоскіна... Головує — сам маестро Євген Станкович.

У неділю в Ужгороді в облдержадміністрації відбудеться гала-концерт переможців, на яких чекають гран-прі та спеціальні призи.

Вл. інф.

Фото Миколи ПОЦКА.