На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи було представлено проект Національної стратегії поводження з відходами.


Як зазначив під час презентації профільний міністр Остап Семерак, документ понад півроку розробляли десятки українських та європейських фахівців і нині триває широке обговорення. Водночас Остап Семерак відзначив, що дискусія у комітеті була продуктивна, а всі конструктивні зауваження буде враховано в остаточній версії документа.

 

Далі міністр передав слово для представлення проекту Стратегії експертам — Максиму Барінову (начальник управління благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіону, проект Twіnnіng), Олені Борисовій (експерт Європейського банку реконструкції та розвитку), Сергію Лук’янчуку (директор департаменту екологічної безпеки та поводження з відходами Мінприроди), які поінформували про загальні цілі Стратегії, керівні принципи та критерії прийняття рішень, базові напрями та принципи для розроблення актів законодавства, вимоги до планів заходів з управління відходами.


В обговоренні проекту Стратегії взяли участь народні депутати України — члени Комітету.


Так перший заступник Голови Комітету Анатолій Дирів зазначив, що це не ідеальний документ, але, враховуючи те, що ми 25 років не мали стратегії поводження з відходами, це добрий крок. Також він звернув увагу на те, що на розгляді у Верховній Раді нині перебуває майже 15 законопроектів з питань поводження з відходами і вони містять раціональні пропозиції, які мають знайти своє відображення в Стратегії.


Народний депутат України, голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Іван Рибак у своєму виступі звернув увагу на те, що в Україні діє система моніторингу, насамперед звітність щодо обігу вторинної сировини, що законодавчо закріплено. На думку депутата, ці позитивні розробки необхідно використати під час остаточного доопрацювання проекту. Також він підкреслив, що в країні існує проблема з виділенням земельних ділянок для полігонів відходів, а проект не дає відповіді, як  реалізовуватиметься будівництво нових, що їх передбачено у Стратегії. У своєму виступі І. Рибак запропонував врахувати також положення законодавства, які стосуються поводження з небезпечними відходами, перевезення небезпечних вантажів тощо.


Водночас секретар Комітету Остап Єднак рекомендував включити до проекту забезпечення належного обліку відходів, посилення відповідальності за забруднення довкілля та забезпечення контролю. Він запевнив, що Верховна Рада й надалі працюватиме над удосконаленням законодавства, і запропонував вести паралельну роботу над Стратегією і системними законопроектами у цій сфері.


Тим часом міністр закликав представників медіа долучитися до висвітлення процесу. «Українці мають розуміти, як держава планує виходити із сміттєвого колапсу, а також усвідомлювати, наскільки важлива зміна усталених підходів до поводження зі сміттям для екологічної безпеки країни. Тож без відкритості, без пильної уваги медіа до цього питання ми не зможемо подолати цю корупційну сміттєву гідру».