Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілася з Державним секретарем МЗС Королівства Норвегія Маріт Бергер Рьосланд, яка здійснює свій перший візит до України. Під час зустрічі сторони обговорили безпекову ситуацію на Донбасі, збереження санкцій проти Російської Федерації до повного виконання Мінських угод, хід реформ в Україні, питання двосторонньої співпраці та активізацію міжпарламентського діалогу, а також гендерної рівності та ратифікацію Стамбульської конвенції.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко і  Державний секретар МЗС Королівства Норвегія Маріт Бергер Рьосланд.


Інформуючи про ситуацію на сході України, І. Геращенко подякувала норвезькій стороні за підтримку суверенітету і територіальної цілісності нашої країни. «Для нас є важливим, що у Спільній декларації про партнерство між Україною і Норвегією, підписаній у жовтні 2016 року в Осло, Росію визнано агресором», — наголосила політик, висловивши жаль із приводу того, що «і на сьогодні у цій ситуації нічого не змінюється, Мінські угоди не виконуються».


Перший заступник Голови Верховної Ради виступила за координацію роботи в міжпарламентських асамблеях у питаннях спільної протидії пропаганді з боку Російської Федерації та протидії гібридній інформаційній війні.


І. Геращенко подякувала за гуманітарну допомогу, зокрема ту, яка надається Норвезькою радою з питань біженців. Говорячи про ключові гуманітарні проблеми, пов’язані з реінтеграцією Донбасу, вона наголосила на проблемі відновлення інфраструктури, створенні нових робочих місць, підтримці малого і середнього бізнесу, освітніх проектах.


Український політик також звернулась із проханням сприяти в лікуванні, протезуванні та реабілітації дітей, що постраждали від мін та обстрілів, а таких, за її словами, майже двісті. «Це болюча проблема. Ми дякуємо всім країнам, що допомагають українським дітям у протезуванні та реабілітації, а це Словенія, Канада, Німеччина, Сполучені Штати Америки», — розповіла вона.


Ще однією гострою гуманітарною проблемою Перший заступник глави парламенту назвала заблокований процес звільнення заручників. За її словами, на окупованих територіях перебувають 109 українців, у списку зниклих безвісти — 485 осіб, у російських тюрмах утримується щонайменше десять політв’язнів.


І. Геращенко наголосила, що Україна домагається допуску Міжнародного Комітету Червоного Хреста до пошуку зниклих і до процесу звільнення заручників. Перший заступник Голови Верховної Ради поінформувала Державного секретаря МЗС Норвегії про перебіг реформ в Україні.


Своєю чергою, Маріт Бергер Рьосланд заявила, що норвежці стурбовані ескалацією ситуації в Україні та висловила підтримку українським реформам. Вона також висловилась за необхідність посилення міжпарламентського діалогу та запросила українських парламентаріїв до Норвегії для обміну досвідом.


У зустрічі участь також взяла голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко.

Дослівно

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко:


«Пріоритетом на цю сесію стало продовження реформи у сфері децентралізації, продовження судової реформи, боротьба з корупцією. В Україні ухвалено найжорсткіше законодавство у сфері боротьби з корупцією».


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.