Учора Кабінет Міністрів заслухав інформацію Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про звіт уряду за 2016 рік та проголосував за спрямування цього документа до Верховної Ради.


На думку прем’єра, після формування 14 квітня 2016 року нового складу уряду, йому вдалося нейтралізувати глибинні проблеми економічного падіння та забезпечити відновлення економічного зростання. «Якщо ми спостерігали економічне падіння включно з 2015 роком, і на те були об’єктивні причини, то з другого півріччя 2016 року нам вдалося забезпечити зростання на рівні 2,2 відсотка, а вже в ІV кварталі воно становило 4,7 відсотка ВВП», — сказав він та підкреслив, що у нас є потенціал для досягнення у 2017 році не меншого зростання. І це не тільки дозволило повністю виконати бюджет на 2016 рік, а й вийти на його дефіцит у розмірі 3,1 відсотка від ВВП (при прогнозованому дефіциті у 3,7 відсотка). У 2016 році також відбулося прискорення розвитку всіх видів економічної діяльності реального сектору економіки, зокрема, будівельна галузь зросла на 13,1 відсотка, сільськогосподарське виробництво — на 6,1, промисловість та вантажооборот — на 2,4 відсотка.


Так само мала місце позитивна динаміка споживчих цін, бо коли у 2015 році ціни зросли на 43 відсотки, то вже у 2016-му інфляція зупинилася на рівні 12,4 відсотка. «Сьогодні наше завдання — зробити все для того, щоб утримати надмірне зростання будь-яких цін у нашій країні», — зазначив В. Гройсман.


На переконання прем’єра, саме економічне зростання дозволило розпочати у 2016 році та продовжити у 2017-му збільшення соціальних стандартів. Акцентуючи увагу на збільшенні до 3200 гривень мінімальної зарплати, В. Гройсман зазначив, що відповідне підвищення вже відчули 3,5 мільйона громадян. «Ми маємо сьогодні реальне зростання кількості працюючих підприємств і підприємців, бо 98 відсотків із тих, що подали свої документи на скасування (підприємства. — Авт.), багато років жодної економічної діяльності не вели», — зауважив глава уряду та закликав керівників підприємств не забирати увесь прибуток собі, а віддавати працівникам належне їм у вигляді гідної зарплати.


Коментуючи питання досягнення енергонезалежності, В. Гройсман насамперед наголосив на важливості встановлення єдиної ціни на газ, що дало змогу покласти край спекуляціям, корупції та відкатам. Як наслідок, кошти від продажу газу почали надходити не до кишень корупціонерів, а до раніше збиткового «Нафтогазу України», тож Україна вже 440 днів змогла обходитися без російського газу. «Зараз «Нафтогаз України» замість того, щоб отримувати від бюджету держави 100 мільярдів гривень дотації, має чистий прибуток у 21 мільярд гривень», — сказав він та підкреслив, що якщо раніше ця сума розповзалася по кишенях корупціонерів, то тепер її буде спрямовано, в тому числі, на виплату зарплат.


Не оминув прем’єр і актуальну нині тему вугілля та блокування його поставки з території ОРДЛО. Він повідомив, що в нинішній структурі виробництва електроенергії понад 30 відсотків припадає на вугілля. «Ми споживаємо 24 мільйони тонн вугілля різних марок на рік. Вугілля антрацитової марки видобувається з українських надр, але на тимчасово непідконтрольних територіях. Щоб провести модернізацію, відмовитися від цього вугілля та перейти на вугілля газової групи, яке видобувається в інших регіонах, нам потрібно три-п’ять років та щорічні інвестиції у розмірі 15 мільярдів гривень», — зазначив він. Коли ж ідеться про блокаду, то позиція прем’єра полягає в тому, що він проти будь-якої контрабанди не тільки залізницею, а й іншими транспортними засобами через лінію розмежування. Та в умовах, коли на кону стоїть забезпечення людей теплом і світлом, В. Гройсман категорично проти того, щоб «деякі українці власними руками зірвали опалювальний сезон та спонукали віялові відключення електроенергії». Відтак він вважає, що треба «розмежувати боротьбу з контрабандою та боротьбу з українським народом».


«Я переконаний у тому, що критичний імпорт, мінімальний набір продукції, яку ми отримуємо з українських надр, ми можемо абсолютно спокійно використовувати», — сказав прем’єр та зауважив, що від цих поставок також значною мірою залежить металургія, бо «якщо авдіївський коксохім міг зупинитися від обстрілу росіян, то сьогодні він може зупинитися через відсутність необхідної сировини».


В. Гройсман також спростував повідомлення про те, що нині в тарифі на електроенергію закладено принцип Роттердам+. «Це не так, бо на Роттердамі вугілля коштує майже три тисячі гривень, а в тарифі враховується його ціна у 1730 гривень», — заявив він та зазначив, що коли хтось вважає, що він, як Прем’єр-міністр, має відношення до корупції в країні, то нехай наведе конкретні приклади.


Повідомивши, що одразу після схвалення звіт уряду за 2016 рік буде спрямовано до парламенту, прем’єр подякував депутатським фракціям та групам за підтримку. «Уряд налаштований на те, щоб і в 2017 році, звітуючи за квартал і за рік, ми говорили про спільні досягнення та успіхи», — зазначив В. Гройсман.